Hogyan kell AutoCAD-ban két különböző átmérőjű, egymást nem metsző és nem tartalmazó (szóval két különálló) körköz közös érintőt szerkeszteni?
Odáig megvan a feladat, hogy Thalesz-kört rajzoltam, megvan az r1-r2 kör és a külső pontból ehhez a körhöz húzott érintő, ezzel a 2 érintővel kéne párhuzamost húzni a nagyobbik körhöz, de a két kör közös érintőjét sehogy sem jelzi a program.
Régi a kérdés, de azért még én is válaszolok, hátha valakinek hasznos lehet.
2004-es magyar AutoCAD-ben így tudtam megrajzolni a külső érintőt 2db különböző átmérőjű körhöz.
Parancsmezőbe beírom, hogy VONAL (angol nyelvű változat esetén értelemszerűen,hogy LINE)aztán ENTER, majd most az ÉRINTŐ-t írom be(angol nyelvű esetén értelemszerűen,hogy TANGET)és ENTER. Ekkor megjelenik a kurzor helyén az a kis kör és + jel, ami ív rajzolás esetén is szokott. Ezután rákattintok az egyik körre, majd meg kell ISMÉTELNI ezt a műveletet a másik körre is, hogy a kívánt eredményt kapjuk.
Parancsmezőbe: VONAL - ENTER - ÉRINTŐ - ENTER - KATTINTÁS és ISMÉTLÉS
Ha kész az érintő, akkor a kurzor-t rá kell vinni az érintőre és bekattintásával ellenőrizhető, hogy az egyenes szakaszok (érintők) hol csatlakoznak a körívekhez. Nem pontosan a kör vonala és szimmetriatengely metszéspontjában, hanem egy kissé (a két kör átmérőjének arányában) eltolva.
A kör vonalának és az érintő vonalának a metszéspontja ott adódik ki, ahol hogyha bármely kör középpontjából merőlegest állítunk az érintőre. Tehát a körnek az a sugara lesz jó nekünk, amely merőleges a megrajzolt érintőre.
Egy kissé bonyolultnak tűnik a magyarázat, de ha valaki végigpróbálja a leírtak alapján, akkor nagy valószínűséggel sikerülni fog így megrajzolni az érintőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!