Hogyan kell megoldani az egyenletet?

Figyelt kérdés

2Xgyök(3+y)+gyök-2y=4

Így oldottam meg:

mindkét oldalt négyzetre emeltem: 12+4y+-2y=16

12+2y=16 | :2

6+y=8 | -6

y=2

Többször is kiszámoltam, de ennyi nem lehet, mert akkor -4-ből kéne gyököt vonni ellenőrzésnél. :( Vagy lehet, h nincs megoldása?

2009. ápr. 5. 19:35
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Amikor négyzetre emeled, akkor a bal oldalon nem annyi lesz, mert két tag négyzete három tag: (a+b)a négyzeten= a a négyzeten + b a négyzeten + 2ab

Tehát akkor bal oldalon van 4*(3+y)+2y+2*2*gyök(3+y)*gyök(-2y)

Akkor rendezed úgy, hogy bal oldalon csak a gyökös rész maradjon, és újra négyzetre emelsz. És akkor tűnnek el a gyökök.

2009. ápr. 5. 19:46
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nem csináltál kikötést:

3+y>=0, innen y>=-3 és -2y>=0 innen y<=0. Tehát megoldás

csak a [-3;0] intervallumon lehet.

A másik gond, hogy ha négyzetre emelsz,akkor a két tag négyzete mellett még belép a 2*a*b-és tag is!

Ez most két gyök szorzata ( 2* gyök[(3+y)*(-2y)] ).

Úgy kell rendezned, hogy ez a gyökös kifejezés maradjon az egyik oldalon csak. Ha ezek után még egyszer négyzetre emelsz, akkor már nem marad gyök.

2009. ápr. 5. 19:54
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszi!
2009. ápr. 5. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!