Zárójel felbontása, levezetése?
(3x+1)(2x-3)-2(x-1)=7x+1
Segítsetek levezetni...
A zárójelben lévő elemek minden tagját minden taggal összeszorzunk.
Vagyis:
3x*2x+3x*(-3)+1*2x+1*(-3)=5x^2-9x+2x-3=5x^2-7x-3 ez az első része.
A másik -2x+2.
A kettőt összeszorozzuk.
(5x^2-7x-3)(-2x+2)
-10x^3+14x^2+6x+10x^2-14x-6 vagyis -10x^3+24x^2-8x-6
Nekem ez jött ki.
Az előző (17:22) válaszoló egyrészt elrontotta kicsit a felbontást (3·2=5), másrészt elnézte a minusz jelet, ezért összeszorozta a két tagot ahelyett, hogy kivonta volna.
Helyesen:
Első tag: (3x+1)(2x-3)
Odáig jól csinálta, hogy a zárójelet úgy kell felbontani, hogy az egyik zárójel minden tagját szorozzuk a másik zárójel minden tagjával:
3x·2x+3x·(-3) + 1·2x+1·(-3)
6x² - 9x + 2x - 3
Az azonos hatványkitevőjű tagokat összevonjuk. Ez most csak a (-9x) és a (+2x):
6x²-7x-3
Ennyi az első tag. A második tag: 2(x-1)
Ez egyszerű: (2x-2)
Vigyázni kell, hogy ezt a tagot kivonjuk az elsőből, tehát úgy kell felfogni, hogy a felbontás után is zárójelben marad.
(6x²-7x-3)-(2x-2)
Itt a felbontásnál a bal oldali zárójelet simán el lehet hagyni, viszont a jobb oldalinál, mivel azt kivonjuk, mindegyik előjele a fordítottjára változik. Tehát ez lesz:
6x²-7x-3 -2x+2
Most is az azonos hatványkitevőjü tagokat össze lehet vonni. Ezek most egyrészt a (-7x) és a (-2x), összegük (-9x), másrészt a (-3) és a (+2). Ezek összege (-1).
Érdemes a papíron különböző jelekkel alá is húzni az azonos hatványkitevőjű tagokat, pl. folytonos vonallal az x²-et tartalmazókat (abból csak 1 volt), szaggatott vonallal az x-et tartalmazókat, hullámvonallal az x-et nem tartalmazókat. Amik egyformán vannak aláhúzva, azokat kell összeadni.
6x²-9x-1
A bal oldal kész is, a jobb oldallal nincs különösebb tennivaló, csak leírjuk az egyenletet:
6x²-9x-1 = 7x+1
A jobb oldalról átviszünk mindent a bal oldalra, vagyis kivonunk az egyenlet mindkét oldalából 7x-et is meg 1-et is:
6x²-16x-2 = 0
Tanultátok a másodfokú egyenlet megoldóképletét? Ha igen, akkor a megoldást a szerint kell felírni azzal, hogy most a=6, b=-16, c=-2
x12 = (16 ± √(256+48))/12
x12 = (4 ± √19)/3
Ha nem tanultátok, szólj, és megoldom szorzattá alakítással.
Szerintem ennek nincs megoldása,mert gyök alatt minusz van...
De megnéznéd nekem,,
És köszönöm ahogy leírtad,meg is értettem hogy hogy kell felbontani.
Ezer hála..
Pozitív szám van a gyök alatt.
b²-4ac
'b' negatív, de 'b²' pozitív
'a' pozitív 'c' negatív, de mivel a szorzatot kivonjuk, '-4ac' is pozitív lesz.
A gyök alatt 256+48 van, ahogy az előbb írtam.
És akkor a végeredmény 2,79 és -0,11?
Az az igazság 20 évvel ezelőtt tanultam ,és nem tudok rájönni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!