Két magasságvonalból és egy pontból hogy lehet meghatározni egy háromszög oldalegyenesének egyenletét?
A(6,5 ;-2)
két magasságvonal:
y-x=4 7x+2y=7
Valaki el tudná (JÓL) magyarázni?
Itt megtaláltam a feladatot:
mail.mechatronika.hu/public_html/matek/kgo/egyenesgyakfel.doc
Tehát az A pont az egyik csúcs.
A szerkesztés gondolatmenetét lerajzoltam.
Ezt követem számolással.
Mond valaki gyorsabb, egyszerűbb megoldást?
Rajzold fel egy papírra a háromszöget, miközben olvasod a válaszomat, úgy könnyebb lesz megérteni.
-- Közben az előző válaszoló már csinált is hozzá ábrát, azt nézzed.
Mivel az A pont koordinátái sem az első, sem a második egyenes egyenletének nem megoldásai (helyettesítsd be 6,5-et meg -2-őt az egyenletekbe, nem azonosság jön ki), ezért A a harmadik csúcs kell legyen. Az A-n átmenő két oldal az az oldal, amire az adott magasságvonalak merőlegesek.
Pl. az egyik magasságvonal: 7x+2y=7. Ennek az egyenesnek a normálvektora (7; 2) Ez úgy jön ki, hogy az Ax+By=C alakra hozott egyenes egyenletben az x illetve y együtthatói a normálvektor két koordinátája.
(A normálvektor egyébként merőleges az egyenesre.)
Egy vektorra merőleges vektort (vagyis 90°-kal elforgatott vektort) úgy kapsz meg, hogy az x és y értékeit felcseréled, és az egyiket (bármelyiket) megszorzod -1-gyel. Tehát a (7;2) vektorra merőleges a (2;-7) vektor (persze a (-2;7) is.)
Ez a (2;-7) normálvektor pedig a háromszög oldalának normálvektora. Ebből az egyenes egyenlete, ami átmegy a (6,5; -2) ponton úgy jön ki, hogy:
2·x+(-7)·y = 2·6,5 + (-2)·(-2)
2x - 7y = 17
A másik oldalnak az egyenelete a másik magasságvonalból hasonlóképpen alakul. Most már gyorsabban:
magasságvonal normálvektora: (-1;1)
90°-kal elforgatott vektor: (1;1)
(6,5; -2) ponton átmenöő egyenes egyenlete: 1x+1y=1·6,5+1·(-2)
s+y=4,5
A két oldal megvan, kell még a harmadik. A két most kiszámolt oldalnak és a két magasságvonalnak a metszéspontja éppen a B meg C pont lesz:
C pont: Ez a pont rajta van a 2x-7y=17 valamint az y-x=4 egyenesen is, vagyis ezt az egyenletrendszert megoldva kijön a C pont koordinátája:
2x-7y=17
y-x=4
---
y = x+4, ezt behelyettesítem az első egyenletbe:
2x-7(x+4)=17
-5x-28=17
-5x=45
x=-9
ezt behelyettesítem az y=x+4 -be
y=-5
vagyis C(-9;-5) az egyik csúcspont.
A B pont hasonlóképpen jön ki:
s+y=4,5
7x+2y=7
---
elsőből: y=4,5-x
ezt a másodikba:
7x+2(4,5-x)=7
7x+9-2x=7
5x=-2
x=-0,4
Ezt visszahelyettesítve y=4,5-x -be:
y=4,9
vagyis B(-0,4;4,9)
Megvan a két másik csúcspont, ebből a köztük lévő egyenes egyenlete:
az egyik pontból a másikba mutató vektor (vagyis az egyenes irányvektora):
v(-0,4-(-9); 4,9-(-5))
v(8,6; 9,9)
Erre merőleges vektor: (ez lesz az egyenes normálvektora)
n(9,9; -8,6)
Ezzel az egyenes egyenlete:
9,9x-8,6y = 9,9·(-9)-8,6·(−5) = 43-89,1 = -46,1
Remélem, nem számoltam el :)
Előre is elnézést a közelítő eredményekért, de a GeoGebrával ketten számoltunk, és fárasztó mindenütt rávenni a közönséges törtekre:
Persze elszámoltam:
Az első oldal egyenletének felírásában a jobb oldalon -2-őt írtam -7 helyett. Helyesen:
2·x+(-7)·y = 2·6,5 + (-7)·(-2)
2x - 7y = 27
E miatt a C csúcs kiszámítása is rossz. 2x-7y nem 17, hanem 27:
2x-7y=27
y-x=4
---
y=x+4
2x-7(x+4)=27
-5x-28=27
-5x=55
x=-11
ezért
y=-6
C(-11; -6)
Persze a rossz C pont miatt a harmadik oldal kiszámítása se jó, de azt már rád bízom. Ha nem megy, szólj.
Köszönöm minden kommentelőnek a türelmét, a fáradtságát és az idejét, amit rám pazarolt, nagyon aranyosak vagytok.:))
sokat segítettetek, még egyszer köszi. ~ :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!