Először is, ezeket a törteket egyszerűsíteni tudod:
55/80-adot 5-tel, így kapsz 11/16-odot
35/14-edet 7-tel, így kapsz 5/2-edet
Ezután szorzod a nevezőt a nevezővel, a számlálót a számlálóval, tehát:
11/16 * 5/2 = 55/32
2011. máj. 22. 21:29
3/8 anonim válasza:
Összeadás-kivonásnál kell közös nevező, ilyenkor számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel.
2011. máj. 22. 21:29
4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2011. máj. 22. 21:34
5/8 anonim válasza:
Most ezen mi volt a közös nevező?
Vagy rosszul értelmeztem?
Eltérő közös nevezőjű???
A magyar nyelvben nem hiába használunk írásban vesszőt.
Amúgy meg jól írták, csak még annyit, hogy tök mindegy hogy összeszorzás előtt vagy után egyszerűsíted.
2011. máj. 22. 21:34
6/8 anonim válasza:
Számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel összeszorozzuk. A szorzás mindig így zajlik. Szorzásnál nem számít, hogy egyformák a nevezők, vagy különbözők.
ötvenöt x harmincöt ezerkilencszázhuszonöt
------------------- = -----------------------
nyolcvan x tizennégy ezeregyszázhúsz
2011. máj. 22. 21:35
7/8 A kérdező kommentje:
egész nap fizikai munkát végeztem tehát fáradt vagyok de köszönöm hogy nem írtad le a rendes választ és belém kötöttél
2011. máj. 22. 21:50
8/8 anonim válasza:
Ne vedd kötekedésnek, mert a matematikában elengedhetetlen, hogy tisztázd magadban a fogalmakat. Közös nevező = egyforma nevező. Csak összeadás-kivonásnál kell, mert akkor tudsz összeadni valamit, ha ugyanolyan egységben van. Ha eltér a nevező, akkor nem beszélhetünk közösről, mert ez egymás ellentéte. Viszont a szorzásnál egyáltalán nem is számít, hogy egyforma-e, mert venni valaminek a háromnegyed részét mindig lehet, akármilyen egységben van.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!