Valaki leírná, hogy ez miért így van (Mozaikos Fizika 9. o)?
A feladat a Mozaikos Fizika tankkönyvből van (105./5.).
Egy 0,5kg tömegű és 1m hosszú pálcát az egyik végén átmenő rá merőleges tengely körül megforgatunk. Mennyi a pálca tehetetlenségi nyomatéka? Mekkora ugyanennek a pálcának a tehetetlenségi nyomatéka, ha a rá merőleges tengely a pálca közepén megy át?
Felrajzoltam amit kért:
Úgy indultam neki, hogy ugye a tehetetlenségi nyomaték = m*l²
A forgástengely a pálca végén van, ezért
tehetetlenségi nyomaték = m*l² => 0,5*1² =>0,5 kg*m²
A tankkönyv viszont hátul úgy írja, hogy: 1/3*m*l² = 0,167 kg*m²
Itt szeretném elsőként megkérdezni, hogy mi az az 1/3 itt elől? Hogy került bele?
A második felében meg a pálca közepén megy át a forgástengely, tehát én itt úgy csináltam, hogy
tehetetlenségi nyomaték = m*l² => 0,5*0 => 0 kg*m²
A tankkönyv erre pedig azt írja, hogy: 1/12*l*m² => 0,042 kg*m²
Itt is az az 1/12 az hogy jött bele, meg micsoda?
Köszönöm előre is a segítőkész válaszokat! Holnap dolgozatot írunk és ez az egy példa van már csak ami nem tiszta a fejemben. :)
Ne törd magadat rajta, hogy az a szorzó honnan adódik. Az m*l^2 csak akkor érvényes, ha "anyagi pont" vagy körlap esetén.
Más testek esetében más a tehetetlenségi nyomaték. Ha a rud forgástengelye a végpont, akkor (1/3)m*l^2, ha a forgástengely középen van, akkor (1/12)m*l^2.
Ez persze nincs benn a könyvetekbe, viszont a függvénytáblázatban megtalálod.
Vagy pl. a gömbbé: (2/5)m*R^2.
Csonkakupé: (3/10)m*(R^5-r^5)/(R^3-r^3)
Egyébként integrállal levetethető mindegyik.
Konkrétan nem rád gondoltam, hiszen nem tudom, hogy milyen szinten vagy otthon az integrálás terén, csak általánosságban beszéltem.
Egyébként megszámoltad, hogy pont 600-at oldottál meg?
Na meg attól is függ, hogy egy példa milyen nehézségű.
Vannak olyan integrálok, melynek kapásból tudja az ember a végeredményét (pl. x^2; sinx; lnx, stb.)
Meg persze vannak olyanok, melyeknek a levezetése több oldalas, megoldása rutint igényel, de olykor még így is nagyokat nézhet az ember, mire egy nehezebb dolgot leintegrál...
egyenlőre a felvételiző szakaszban vagyok. :D
szeretnék az lenni, igen :D :D
Egy ilyen integrálás példát meg tudnál oldani?
Integrál ((tgx)^2)dx/((cosx)^3)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!