Ebben a feladatban, nem tudom mi az erő kar (vagyis hogy hol van. Elmondanátok?
Itt a feladat linkje:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..
És ebből az 1. nem értem.
Azt írja a válaszoló, hogy van fél méteres erőkar, meg 2,5 méteres. Az hol található, hogy lehet kiszámolni mert nekem az sehogy se jön ki.
Nem számoltam utána, de elvileg jónak kell lennie.
Csak paintbe tudtam rajzolni, mert pont most töröltem le az autocadet, a kedvedért most nem raktam volna újra fel :)
Szóval:
Van egy önsúlya a gerendának, ez 400N. 6 méteren oszlik meg, így egy méterre 66.66N (q) jut. Ez egy egyenletesen megoszló teher (téglalap, benne kis nyilak). Az egyenletesen megoszló terheket tudjuk helyettesíteni egy eredő erővel, ez a rajzon az "R". Helye a téglalap súlypontja (közepe) ez lesz az erőkar, nagysága pedig q * megoszlási hossz.
Ezt az erőt kell kompenzálnunk egy F erővel. Számításához használjuk fel az A alátámasztási pontot. Ide az erők forgatónyomatéka 0, tehát tudunk egy egyenletet írni. Pozitívnak írjuk fel az óramutató járásával meggyező irányba forgató erőket, negatívnak pedig az ezzel ellentéteset. (ez lesz a -F×1m) Az F-ről feltételeztük (logikusan), hogy felfelé fog mutatni, ezért így majd pozitív eredményt kapunk, ha átrendeztük az egyenletet. Ha valamit nem értesz szólj.
jaj, nagyon hülye voltam, ezt meg ne jegyzd! XD
Kifelejtettem a jobboldali rész önsúlyát. Mindjárt megcsinálom, csak még Contador támad az eurosporton... :)
Az 1. feladathoz
A 2. feladat
A fogó "áttétele" a két kar hosszának - Erőkar/Teherkar aránya. Ezzel megszorozva a szorító erőt, megkapod a megoldást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!