Hogyan kell megoldani egy kémiai egyenletet?
7. es vagyok ha ez segít, nem igazán értem, de meg szeretném érteni már kértem a tanárt hogy magyarázza el rendesen de csak ordibált és nem értettem. Nemtom hogy van e más módja kiszámolni egy egyenletet, ezért irok egy példát meg ami eddig jegyzetelve van a füzetemben:
Egy feladat:
2Al + 3O2(molekula)------> 2 Al + 3 O
|
|
|
|
Amit irtam sorrendet:
1, Felirjuk a kiindulási és a keletkezett anyagok kémiai jelét.
2, Rendezzük a minőségi változást atomszámok szerint
3, Ellenőrzés a tömegmegmaradás törvényével,
ezekből egyedűl a 2. est nem értem meg a fenti feladatot, kérem magyarázzátok el létszives köszönöm!!!
Ismerni kell az egyes elemek vegyértékeit: Az Al +3 vegyértékű, az O meg -2 vegyértékű az Al2O3 (alumínium oxid) vegyületben.
Egy vegyületben amennyi a "+" vegyértékek összege, ugyanannyi a "-" vegyértékek összege is, mert a vegyület kívülről semleges, ez csak úgy lehetséges, hogy amennyi benne a mínusz, ugyanannyi a plusz is.
Azért Al2O3, mert ebben az esetben a "+" vegyértékek száma: 2*3=6 (két darab plusz három vegyértékű Al, a "-" vegyértékek száma: 3*2=6 (három darab mínusz két vegyértékű O). Csak így jön ki egyformára a plusz, meg a mínusz.
Továbbá azért írunk a reakció egyenletben O2-t mert az oxigén kétatomos elem - gázmolekula. Az Al fém, ezeket egyatomos formában írjuk (minden fémet).
A egyenlet rendezése annak az alapján történik, hogy amennyi elem van az egyenlet egyik oldalán, ugyanannyinak kell lennie a másik oldalán is (ugyanannyi Al, ugyanannyi O) miközben az egyenletben csak egész számok szerepelhetnek, mert fél molekulákat (vagy egyharmad molekulákat, stb.) nem írunk, ha ilyesmi akarna kijönni, akkor kiszorozzuk az egyenletet úgy, hogy egész számokat kapjunk (ez már csak puszta matematika). Továbbá nem írunk olyan egyenletet se, amelyiket egyszerűsíteni lehet, pld. ilyet nem írunk:
8*Al + 6*O2 → 4*Al2O3, mert ezt le lehet egyszerűsíteni úgy, hogy 2-vel osztjuk:
4*Al + 3*O2 → 2*Al2O3
És itt is van egy magyarázat egy másik példára (18:37):
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!