Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miben újak Ady "új" versei?

Miben újak Ady "új" versei?

Figyelt kérdés
Ez egy érettségitételhez kell. Minél előbb írjatok légszi. Holnapra kell. Köszönöm.
2009. márc. 11. 15:57
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

úgy emlékszem h az irodalomkönyv egész jól taglalja, de íme egy körülbelüli válasz:

hasonlítsd össze ady verseit petőfiével vagy aranyéval. mindegyik a hazáról ír, de petőfi és arany magasztalva, míg ady látszólag ellenségesen (emögött igazából az áll h ezekkel a siralmas képekkel akarta hazáját fejlődésre bíztatni) pl. nézd meg petőfi tisza c versét (húú sok versszak), meg ady-ét (az meg azt hiszem 2 versszak).

ady járt párizsban így sokkal tágabb volt a világszemlélete, mint az előtte lévőknek.

petőfi is ír a szerelemről (pl szeptember végén) de ady modernebb formában teszi ezt, nemcsak magát az érzést írja le hanem annak ambivalens voltát is (héjanász az avaron) illetve tud igen sértően is írni erről a témáról (elbocsátó szépüzenet)

folyton párizshoz hasonlítja a hazáját. fontos még megemlíteni h mennyire kirekesztettnek érzi magát emiatt, a közeg nem fogadja be mert hazaárulónak és érthetetlennek minősítik a verseit és ettől szenved

megvan benne a nagyúri öntudat, ami egoizmussal párosul az "én vagyok valaki" érzés, ami miatt lenézheti a tömeget és a felsőbb értelmiségnek írja a verseit. önmagát és családját a hosszú múltból származtatja (góg és magóg fia)

hát kb ennyi jutott eszembe, én tavaly érettségiztem belőle és ennyit mondtam és max pontot kaptam :D sok sikert

2009. márc. 11. 16:42
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

ja amit kihagytam a legfontosabb ehhez a témához: az új vizeken járok c verse, ahol pontosan azt taglalja, hogy merőben más a költészete mint elődeinek

az előző voltam

2009. márc. 11. 16:44
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ady Magyarországon az első nagy szimbolista költő. Sokszor a szimbólum helyett, azonban allegóriát találunk(A magyar ugaron) Legtöbb ilyen verse látomásos allegória.

Költészetére jellemző a szecesszió is. Abban is különbözik a többi költőtől, hogy különösen bizar témákat dolgoz fel( a szerelmet a halállal kapcsolja össze)

Hirtelen ennyi jutott eszemben. Remélem mondtam valami újat.

-Tündérlány(17)-

2009. márc. 11. 19:11
 4/4 A kérdező kommentje:
A válaszok sokat segítettek. Ötös lett a kisérettségim. Remélem majd élesben is megy :-) Köszönöm a segítségeteket.
2009. márc. 22. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!