Petőfinek mik a RÖVID tájelíró versei?
Valaki egy két példát tudna mondani?
mindenhol az alföld, a tisza, a kiskunság meg ilyen hosszabbak vannak... és nekem meg kell tanulnom egyet de nem akarok hosszút.
köszi
pl az itt van az ősz az az?
3. Tájleíró versek
-Az alföld (1844. július, Pest)
Az alföldi táj tájleíró költemények témája Petõfi révén kerül elõször az irodalomba. Az Alföld a szabadság és az otthon szimbóluma (Petõfi az Alföldön született).
A vers gondolatmenete a távolitól a közeli felé, majd ismét a távoli felé irányul.
Keretes szerkezetû: a költõ személyes érzései foglalják keretbe a tájleírást (1-3. versszak; 4-11. versszak; 12. versszak).
A tájhoz érzelmek fûzik a költõt („Legalább nekem szép").
-A puszta télen (1848 január, Pest)
1848 telén keletkezett, a forradalom elõtti feszültség fejezõdik ki a versben. A vers emlékezetbõl íródik, de konkrét élmény alapján (Pesten). Gondolatmenete: a távolitól a közeli felé mutat; elõször a természet, majd az emberi környezet, utána ismét a természet bemutatása. A téli táj kihalt, a természet csendes, a tanyákon is megszûnt a mozgalmas élet. Hóvihar dúl a pusztán, majd az alkony beköszöntével elcsendesedik.
1-3. versszakok: a puszta bemutatása; megszemélyesítés
4-6. versszakok: az alföldi élet mozgalmassága; ismétlés, költõi kérdés
7-9. versszakok: a forradalom, hangulata
-A csárda romjai (1845); A Tisza (1847); Kiskunság (1848)
Bocsi de szerintem nem olvastad el figyelmesen a kérdésemet!
Ezeket természetesen ismerem, de nem szeretném megtanulni!
Direkt írtam, hogy rövidebbeket keresek. Na mind1, azóta már találtam ( A Dunán)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!