Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Húrtrapéz alapjainak hossza...

Húrtrapéz alapjainak hossza 12, 24, szárainak hossza 13. Trapézt megforgatjuk egyik alapja, majd másik alapja körül. Mekkora az így keletkezett forgástestek térfogatának aránya?

Figyelt kérdés

Megoldó kulcs szerint 23/28. Nekem viszont a kérdés teljesen értelmetlen, mivel én úgy találom hogy mindkettő irány ugyanazt a testet adja. Ha szétválasztom a trapézt, és átalakítom úgy, hogy alapja 17cm legyen, magassága 12, akkor egy téglalapot kapok, és e esetben mindkettő irány egybevágó,2448pi-térfogatú forgáshengert adna.

Gondolom valamit elvétettem, de nem értem mit :(

Továbbá a megoldókulcs azt is elmondta, hogy a kettő forgáshenger V-je ~6937 és ~8445.

tegnap 20:44
 1/2 anonim ***** válasza:

Hát ha a trapézt átszabdalod, akkor nyilván más jön ki.

De ez nem az az eset, ahol az átszabással nem változik a TERÜLET.

Ez esetben az átszabással változik a térfogat.

Ld. Papposz-Guldin tétel:

V=A*r*2Pi, ahol az A a síkidom területe, de r a súlypont távolsága a forgástengelytől. Esetünkben a súlypont nyilván közelebb van a hosszabbik alaphoz. Így a két térfogat értelemszerűen különbözik.

A hosszabbik alap körül megforgatva egy hengert és két kúpot kapsz, a rövidebbik alap körül forgatva pedig egy hengert, amiből ki van vágva két kúp. Teljesen más a két test.

tegnap 21:01
 2/2 A kérdező kommentje:

Értem, köszi! Módszereddel számítások kijöttek. Akkor lényegében az a tanulság, hogy ne mozgassak síkidomokat forgás elötti forgástesteknél?

Amúgy erről hol tudok jobban utánaolvasni? Vagyis mit ajánlanál :)

tegnap 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!