Mi a harmonikus rezgés mozgásegyenlete?
m * a = ?
Azt keresem, hogy mi van a kérdőjel után.
Nem találom, pedig sok helyen kerestem (könyveimben).
m*a = -k*x
Ahol x az elmozdulás, k a direkciós állandó.
-m*y*omega2
ahol y a kitérés, omega szőgsebesség
persze nem omega 2, hanem omaga négyzet.
Ez biztos! Most tanulom éppen. Ha tévedek, a tanárom téved.
A fenti egyenlet a konkrét mozgásegyenlet. De az egy differenciálegyenlet, így elég nehéz vele dolgozni, meg kell oldani, és a megoldás:
x(t) = A*sin(omega*t+fí)
"-m*y*omega2"
A HRM gyorsulásegyenlete (az útegyenletet kétszer kell deriválni*):
a = -x*omega^2
Ha azt vesszük, hogy Te y-nal ugyanazt jelölted, mint én x-szel, akkor szinte megegyezik a két egyenlet. Te ezt még m-mel szoroztad, vagyis itt a testre ható erőről van szó.
F = -mx*omega^2
A legelső differenciálegyenlet megoldásából következik, hogy omega = gyök(k/m).*
Ha ezt beírod az F(t) egyenletbe, akkor kijön az, amit én írtam legelőször, vagyis:
F = m*a = -k*x
*A differenciálegyenletet nem kell tudni megoldani, és deriválni sem kell tudni, ez legfeljebb egyetemen anyag, ott sem minden szakon. Én sem akartam senkit összezavarni ezzel, de ez a legegyszerűbb formája a mozgásegyenletnek, ebből lehet levezetni a többit. És mivel a kérdező ezt kérdezte, ezt írtam be.
Kedves első!
Második vagyok. Nem mondtam, hogy a tied rossz, csak gondolom a kérdező is 11.-es, mint én. Akkor viszont órán
azt kérik, amit én írtam. Azért nem fejtettem ki, hogy nincs a tieddel semmi bajom, mert sűrgősen törit kellett tanulnom. ezért csak elküldtem ezt a megoldást is. Hátha ez kell. Most pedig sűrgősen átnézem az egyenes egyenletével kapcsolatos dolgokat, mert holnap, azaz ma matek doga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!