1950-es évek társadalom, kultúra, művelődés?
Ez egy jó tétel. Ne gondolj nagy dolgokra. Ha jól emlékszem 1948-56 ig rákosi korszak volt ezt írd bele. A mindennapokra kíváncsiak szerintem. Már régen érettségiztem, de azt tudom hogy rákosi diktátor volt és rákosit isteni kellett a népnek - gondolj csak arra hogy az iskolákba is be kellett vinni a rákosi arcképet, és üvölteni hogy ez a rendszer jó és csodálatos, ha pedig ellent mond valaki börtön vagy halál. Tudjuk azt is hogy rákosi a mezőgazdaságot mellőzte mert magyarországot a vas és acél országává akarta tenni, ami lehetetlen mert mi agrár ország vagyunk, az embereknek pedig ezt mind-mind helyeselni kellett. Hogy fogadta ezt a társadalom??? Rosszul mert....írhatod az indokaid
És 50-es évekbe belefér kádár is, ne felejds el hogy kádárt eleinte utálattal fogaták, elutasították, de kádár annyit kért hogy:" nem kell isteniteni a randszet csak fogadjátok el" vagy valami ilyesmit. Leírod hogy kádárt a társadalom rosszull fogadta később viszont már megbékültek vele (vigyázz 50 es évek nem írhatod bele a 70 es éveket amikor kibontakozik)
Írhtsz a kommunizmusról, szabadságról hogy állt ehhez a társadalom. A világháború esetleges következményeírül: pl sok kerekesszékes ember lett kevesebb munkaerő. Leírhatod hogy mit tanultak az 50 es években milyen szinten voltak. azaz a 8 általános, szakmunkás.
Milyen munkát végeztek, leírod a kúltúrát, stb de figyi! 3 oldalas forrást kapsz szóbelin, onnan már tudni fogod, és útmutatót ad
A nők helyzetét is írd bele, illetve az élelmezési szintet (most nem ugrik be pontossan ugyhogy nézz utána de szerintem 50-es évek környékén romlik meg az élelmezés ami ugye meg volt adva hogy ki mennyi kenyeret élelmiszert kaphat és a világh. - nál is rosszabb helyzetbe volt - de nem biztos h ez pont 50-es évekbe esik) de az élelmezés fontos.
Ez azért jó tétel mert rákosi egy csomó szemétséget csinált és nem nehéz kitalálni hogy mi volt a véleménye a népnek. Gondolj csak bele : már a szavazatoknál is csaltak, de ez a 40-es évekre esik, viszont beleírhatod, mert közvetlenül kapcsolódik az 50-es évekhez.
Ajánlom a youtube-t nagyon érdekes videók vannak fent tanulhatsz belőlük sokat, és nagy imréről se feledkezz meg, mert még Ő is az 50-es évekbe van benne. 3 korszakot kell érintened: rákosi - nagy - kádár korszak! ha valami nem megy írj nyugottan.
Sok sikert
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!