Hány hazudós lakó van?
Egy sporttábor 100 lakójának mindegyike pontosan egy sportággal foglalkozik: focizik, atletizál, vagy úszik. A sporttábor lakóinak egy része igazmondó, ők mindig igazat mondanak, a többiek hazudósak, ők mindig hazudnak. EGy felmérés alkalmával a tábor minden lakója az igen és nem szavakkal válaszolt a következő kérdésre:
1.Kérdés: Te focista vagy? 2. Kérdés: Te atléta vagy? 3. Kérdés: Te úszó vagy?
Az első kédésre 53, a másodikra 46, a harmadikra 37 igen válasz érkezett. Hány hazudós lakója van a sporttábornak?
22:24-es vagyok:
Ugye 36-tal több igen van, mint kellene. De ha azt nézzük, hogy 18 hazug van, akkor még mindig 118 főnél tartunk. (ugyanis azt feltételezted, hogy a 36 hazugságon kívül a többi igaz. De 100 nem lehet igaz, mert annyian vannak összesen)
Viszont végig lehet számolni a lehetséges eredményeket (visszafele kezdem):
72/ 72x2+28x1=172 (nem jó)
54/ 54x2+46x1=154 (nem jó)
36/ 36x2+64x1=136 (ez lesz az)
[Ha elsőre nem jön át, akkor az igenek számát számoltam ki egyes esetekre. Minden hazug=2 igen, az igazak=1 igen]
Bizony, a 36 a jó!
Ahogy feletted író is írta:
36 hazudós 72 igen választ adott, a 64 igazmondó 64 igen választ, ami összesen 136. Remélem, a többi példád jó!
Én írtam, hogy nem-e gerinctelen dolog ez, hogy itt kérdezel, de mivel írtad, hogy vége a versenynek, bocsánatot kérek ezért.
Amúgy én is így számoltam, mint az előzők. Szerintem nem kell ezt túlbonyolítani. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!