Hogy kell 100 fokot szerkeszteni (nem szögmérővel, hanem Euklideszi törvények szerint)?
Helló! Matek szorgalmi.:) Nem bírom megcsinálni. Rengeteg szöget szerkesztettem már(90,60,ezek felei,negyedei,nyolcadai).
Euklideszi törvények szerint kell megcsinálni,vagyis használni csak vonalzót körzőt meg cerkát lehet. Segítsetek.
Egy kínlódó matekos...
Gondolom már annyira nem érdekes a kérdés. Középsuliban, amikor tanultuk, hogy 20°-ot nem lehet szerkeszteni én csak azért is próbálkoztam. Csak közelíteni tudtam, aztán annyiban maradt. Most vettem pont ma elő, hogy mit is műveltem régen. Kiszámoltam, az első verzióm: 19,1066°-os lett, a második javított verzió meg: 19,18813645°-os.
Mindkettőt szépen alap trigonometriai számításokkal le lehetett vezetni, ezért tudok pontos eredményt mondani.
Nekem valami kijött :)
Nem tudom milyenek azok az Euklideszi törvények, de én kiszerkesztettem a következő képpen:
Vegyünk fel AB szakaszt, A pontba szerkesszünk AB sugárral 60 fokot. Utána A ból húzuk egy félegyenest, és azon 3 tetszőleges körívvel körívezünk. Ezeket a pontokat nevezzük el (A ponttól sorban) C,D és E pontoknak. Kössük össze az E pontot a Bvel. Utána ezt a BE szakaszt (akár szögmásolással, akár eltolással) szerkesszük rá a C pontra. Ez az egyenes kijelöl egy F pontot az Ab szakaszon. Ezt a szakaszt mérjük rá a B pontból az eredeti (AB sugarú) körívre. Ezt a pontot kössük össze A ponttal, és ha minden igaz 20 fokot kapunk. Ezt a 20 fokot még 2szer rámérjük a 60 fokunkra, és ha minden igaz akkor 100 fokot kapunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!