Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Válaszolnátok biológiából pár...

Válaszolnátok biológiából pár kérdésre!? A többi lent fontos!

Figyelt kérdés

Hasonlítsd össze a verőeret a gyűjtőeret!

Hasonlóságok: ...

Különbségek: ...

Állítások: a: billentyűk száma

b: szállított légzési gáz

c: érfal rugalmassága

d: véráramlás iránya

e: a érben áramló szövettípus

Következő hasonló feladat:

Hasonlítsd össze a verőért és a hajszáleret!

Hasonlóságok: ...

Különbségek: ...

Állítások:

a: előfordulása

b: szállított légzési gázok

c: érfal vastagsága

d: véráramlás iránya

e: szerepe az anyagcserében

A válaszokat lehetőleg minél hamarabb szeretném, és azokat előre is köszönöm!

2011. febr. 26. 20:29
 1/5 anonim ***** válasza:
2011. febr. 26. 20:45
 2/5 A kérdező kommentje:
Ha már szántok időt az elolvasására, akkor én kérdést tettem fel szerintem, nem linket, és ezért én is választ várok. Linkes... kíméljenek a válasszal+
2011. febr. 26. 20:49
 3/5 anonim ***** válasza:

Artériában nincsenek billentyűk, vénákban vannak. Az artériák sok oxigént és kevés CO2-ot szállítanak, míg a vénák sok CO2-ot és kevés oxigént visznek. Az artériák fala rugalmasabb mint a vénáké. Az artériákban a vér a szívből áramlik a szövetek felé, míg a vénák esetében pont ellenkezőleg, a szövetekből a szívbe. Az érben áramló szövet mind két esetben a vér, ami kötő és támasztó szövet.

Verőér és hajszálér, mindkettőt megtaláljuk az egész testben, de a hajszálerek száma jóval nagyobb. A verőerek oxigénben dús vért szállítanak, ami a kapillárisokban cserélődik ki széndioxidban dús vérre, tehát az oxigén koncentráció csökken. Érfal vastagsága, hát az aortáé mondjuk több mint egy milliméter a kapilláris fal meg kb. pár száz nanométer, szóval van egy pici különbség. A véráramlás iránya értelemszerű. Az anyagcsere pedig a kapillárisokban zajlik, az artériák csak oda viszik a vért.

2011. febr. 26. 21:09
 4/5 A kérdező kommentje:
Az utolsónak nagyon köszönöm a választ!
2011. febr. 27. 07:15
 5/5 anonim ***** válasza:

Verőér (artéria)

Visszér (véna) -

2018. okt. 24. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!