Két ponton áthaladó egyenes egyenlete? Bővebben lent
Határozzuk meg A(4,6) és B(-3,-1) pontok távolságát,illetve a két ponton áthaladó egyenes egyenletét!
Addig tudom,hogy AB=négyzetgyök98, csak az egyenes egyenletét nem tudom felírni :(
de régen volt matekórám :O addig jutottam, hogy az irányvektor az (1,1), szóval a meredeksége 1,
éés...
6=4+ c, azaz... őő..
-c= 4-6
c= 6-4 = 2
y= x+2 ? ez így jó? :D nem biztos, mert elég rég nem volt már matekom
Köszönöm!
Már találtam egy megoldóképletet,elvileg nekem is ez jött ki.Viszont,hogy jó-e?Ha mindkettőnknek ez jött ki,talán igen.
segítség a későbbiekhez :
az egyenes egyenlete : y=mx+b
van 2 x-y párod, be kell írni kapsz két egyenletet, amiben m és b az ismeretlen, megoldod, majd felírod az egyenletet:
A(4,6) és B(-3,-1)
6=4m+b ....m=(6-b)/4
-1=-3m+b ...m=(b+1)/3
(6-b)/4=(b+1)/3 /*12
18-3b=4b+4
b=14
m=(b+1)/3=15/3=5
y=5x+14
távolság :
ab=gyök((x1-x2)^2+(y1-y2)^2)=gyök(49+49)=gyök98=9,8995
A egyenes egyenlete
y = x + 2
A távolság
d = 7√2
DP. Nézd át az egyenes egyenletére adott megoldását még egyszer.
DeeDee
több féle képpen lehet megadni az egyenes egyenletét. én pl úgy csinálnám, hogy meghatároznám az ab vektort ami (7,7). ebből az egyenes normálvektora (-7,7) lesz. és beírnám a normálvektoros képletbe:
-7(x-4)+7(y-6)=0 és kész.
persze ha akarod egyszerűbben is írhatod, de minek...
-7x+28+7y-42
7y=7x+14
y=x+2
Köszönöm utolsó hozzászóló!
Segítenél még nekem abban,hogy hogyan határozom meg egy egyenletből a koordinátákat?
Pl:3x-5y=5
Ugyanis 16 éve érettségiztem,de már nem igazán emlékszem ezekre,most viszont kellene.
Előre is köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!