A gyök2 indirekt bizonyítása?
A gyök2 indirekt bizonyitását kéne megcsinálnom, nem akarom bevasalni, hanem megérteni:S
gyök2=p/q
2=p^2/q^2
de NINCS két olyan négyzetszám aminek a hányadosa 2
akkor hogy is van ez???
A gyök kettő irracionális szám, azaz nem lehet felírni két egész szám hányadosakánt.
Azzal, hogy bebizonyítottad, hogy
gyök2=p/q hamis egyenlet, tulajdonképpen bebizonyítottad ezt. ( p,q egész számok)
Hát kicsit szövegesebben így nézne ki:
Bizonyítsd be, hogy gyök2 irracionális szám.
1. lépés:
Egy szám irracionális, ha nem írható fel két egész szám hányadosaként, tehát elég bebizonyítanom, hogy gyök2=/=p/q, ha p és q eleme az egész számoknak.
2. lépés:
Indirekten bizonyítom be, azaz felteszem, hogy gyök2=p/q és, ha ebből ekvaliens (oda-vissza igaz) átalakításokkal kihozok egy hamis állítást, akkor csak egy helyen tévedhettem, ott, hogy feltettem, hogy gyök2=p/q azaz gyök2=/=p/q azaz gyök2 irracionális.
3. lépés:
gyök2 pozitív (definíció miatt), azaz p/q is pozitív, azaz négyzetre emelés ekvaliens átalakítás. Kaptam 2=(p/q)^2
4. lépés:
Hatványozás azonosságait felhasználva (p/q)^2=p^2/q^2. Kaptam 2=p^2/q^2
5. lépés:
Mivel nincs két olyan négyzetszám, aminek hányadosa 2 lenne, ezért a kapott állítás hamis azaz a 2. lépésben leírt gondolat menet alapján gyök2 irracionális, azaz kész a feladat.
Próbáltam a lehető legrészletesebben leírni.
Az utolsó állítás hamisságának bizonyítását kihagytam (mert azt sem lehet csak úgy állítani) gondolván, hogy azt érted, de azért az is kéne bele, hogy korrekt legyen.
az a lényege, hogy négyzetremelés atán beszorzol a nevezővel és akkor a bal oldalon az lesz, hogy 2szer qnégyzet. tehát pnégyzet osztható kettővel, ebből adódóan p is osztható 2vel.
ugyanezzel a trükkel, kihozhatod, hogy a q is osztható lesz 2vel és akkor p/q hányados egyszerűsíthető lenne, de neked azt fel kellett tenni a legelején, hogy az már nem egyszerüsíthető tovább. így jutsz ellentmondásra.
Hát tulajdonképpen semmit!
pedig marha egyszerűnek tunik.. és biztos hogy a is!!
csak még fel kell dolgoznom..
elvileg vmi hulye egyenlet jon ki belole
Az utolsónál kezd valami világosodni..;)
tehát ha jol értem, akkor négyzetre emelem
és mivel nincs két olyan négyzetszám aminek a hányadosa 2
ezért nincs is olyan 2 egész szám, aminek gyök2
Köszönöm mindenkinek!
de foleg neked utolso!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!