Hogyan kell ezt megcsinálni? (fizika, súlypont) Sürgős!
Határozzuk meg az ábrán látható lemezidomok tömegközéppontját!
a)Van egy R sugarú kör és abban benne egy R/2 sugarú úgy hogy érinti a kört belülről,és a nagy kör középpontja rajta van a kiskörön.
b)Ugyanez a két kör kívülről érinti egymást.
(Középiskolai fizika példatár 311)
A nagy kör tömege/kiskör tömege =4
a nagy kör súlya a helyettesíthető egyetlen tömegponttal, amely nagykör középpontjában van és az 4 egység
a kis kör súlya a helyettesíthető egyetlen tömegponttal, amely ki kör középpontjában van és az 1 egység
Igy van két tömegpontunk melyek távolsága r/2 az egyik 1 egység súlyú a másik 4 egység súlyú ezek tömeg középpontja :
x+y=r/2
x*1=y*4 ( forgatónyomatékok hiszen tömegközéppontban alátámasztva nem fordul el a test)
x=-4x+2r
x=2/5*r
y=r/2-2/5r=3/5 r
a súlypont a két középpontot összekötő szakaszon a kis kör középpontjától 2/5r távolságra van
b
x+y=r+r/2=3r/2
x=4y
x=6r-4x
5x=6r
x=6/5r
a súlypont a két középpontot összekötő szakaszon a kis kör középpontjától 6/5r távolságra van
x=-4x+2r
x=2/5*r
y=r/2-2/5r=3/5 r
Ez hogy van? Nem értem...
az x=-4x+2r-ből hogy lesz x=2/5*r?
A b-t megértettem, mondjuk a te megoldásodat ott sem egészen csak az elejéből már rájöttem hogy kell.
Azért köszi:)
x=-4x+2r /+4x
5x=2r /:5
x=2r/5
x=2/5*r
y=r/2-2/5r=0,5r-0,4r= 0,1 r ezt elírtam
Nem vagyok gondolatolvasó, azt nem tudhattam hogy ki van vágva logikus volt , hogy rá van téve ( a köv részből )
ez egyébként nem változtat a lényegen : akkor egyensúlyban lenne, ha mindkét oldalról kivágnánk ekkor a nagy kör tömege( az eredetihez képest két kis kört vettünk ki
r^2*pi-pi*2*r^2/4/pi*r^2/4 =(1-1/2)/(1/4)=2
x+y=r/2
x*2=y*1
2x=r/2 -x
3x=r/2
x=r/6
a középponttól ( nagy kör) a nem kivágott képzeletbeli kiskör felé r/6 távolságra van
( nem kivágott képzeletbeli kis kör alatt azt a kört értem, amit ki kellene vágni ahhoz, hogy egyensúlyban legyen , tehát a kivágott körrel ellentétes irányban )
igy érthető ?
aha
Köszönöm szépen:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!