Egy pár geometriai példa, jó jönne egy kis segítség!?
Hiányoztam sajnos, és két nap múlva dolgozat, ezeket a feladatokat valahogy nem sikerül megoldanom...
1. Egy trapéz alapjai 12 cm és 27 cm hosszúak. Az egyik szár a hosszabbik alappal ugyanakkora szöget alkot, mint amekkorát a másik szár a hosszabbik alappal való metszéspontjából induló átlóval bezár. Határozzuk meg az utóbbi átló hosszát.
2. Két, egymást kívülről érintő kör érintési pontján keresztül húzott szelő által kimetszett húrok aránya 13:5.
Határozzuk meg a sugarak hosszát ha a középpontok távolsága 36 cm!
3.Bizonyítsuk be, hogy a háromszögbe írt kör nem nagyobb a köré írt kör felénél!
Köszönöm szépen a válaszokat!
Az elsőhöz: szerintem 27cm, mert ha jól értelmeztem, akkor az ominózus átló a hosszabbik oldallal egyenlő szárú háromszöget alkot, aminek ez az átló és a hosszabbik oldal a szárai, az alapja megy a trapéz egyik szára.
A másodikhoz: a legegyszerűbb az, ha a szelő a két középponton átmegy. A két középpont távolsága, mivel egymást kívülről érintik, a két sugár összege. A két átmérő összege így 72cm lesz, így az egyik átmérő az arányok alapján 20cm (r=10cm), a másik átmérő pedig 52cm (r=26cm). persze ezen kívül létezhet más megoldás is, de nekem ez tűnik a legegyszerűbbnek.
Az utolsón még agyalok.
Hmm Én úgy értelmeztem az első feladatot hogy az egyik oldal az alappal, a másik oldal az átlóval zár be azonos szöget, így nem egyenlő szárú a háromszög, és a megoldás nekem 18.
Elnézést ha én értettem félre.
a feladatgyűjteményem hátulján ezeket a megoldásokat találtam
1. 18 cm
2. r1=26; r2=10 cm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!