Matek! Egy kis segítség kellene!? 1. Egy sakkversenyen 12 sakkozó vesz részt. Körmérkőzést játszanak, mégpedig úgy, hogy minden pár kétszer mérkőzik (sötét és világos színnel is). Hány mérkőzésre kerül sor a versenyen?
Tehát mindenki játszik mindenkivel két-két mérkőzést...
Akkor mindenki (saját magát leszámitva) 11 versenytársával ül le két alkalommal.
(11x12)x2=264
Ha jól értettem.
Én is így értettem,csak engem megzavart,hogy az van írva a feladatban,hogy "minden pár".
Köszönöm a segítséget!
Az egyik korábbi hozzászólásnál azt a levezetést olvastam, hogy 2*(12*11), vagyis 264 a helyes válasz. Szerintem nem, mert itt a 12*11-nél kétszer van figyelembe van véve minden mérkőzés.
Ezért 1. megoldás: 12 elemből kell kettőt kiválasztani, tehát 12 elem másodosztályú kombinációja, vagyis 12 alatt a kettő, az pedig 12*11 osztva kettővel (hogy kiszűrjük azt, hogy van A-B és B-A mérkőzés). Ekkor nem számít a sorrend, és mindenki egyszer játszik egymással, ez 66 mérkőzés. Mivel azonban kétszer játszanak egymással, ezért 2*66 = 132 meccs van.
2. megoldás: 12 elem másodosztályú ismétléses variációja, amely 12*11, vagyis 132.
3. megoldás: Ha 12 tagú a mezőny, ez azt jelenti, hogy 11 forduló lesz, fordulónként 6 meccsel. Ekkor azonban még csak egyszer játszottak egymással, vagyis a 11*6-ot meg kell szorozni kettővel, ez 132.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!