Melyik gyerek vette ki a zsákból a legtöbb diót?
Attól függ. Ha 30-nál kevesebb van, (legyen pl 25,Peti kivesz 2+5=7-t,marad 18, Jóska 1+8=9-et marad 9, Pista 9-et)akkor Sanyinak nem marad. Ha 39-nél több van akkor marad dió a zsákban.
Ha viszont 30 és 35 közti a diók száma akkor minden esetben Peti 9-nél kevesebbet, a többiek 9-9-et vesznek ki. Ha 36 akkor mind a négyen 9-et, ha 37, 38 vagy 39 dió van akkor Peti veszi ki a legtöbbet. :)
Ja, ja. A megoldás jó. Csak más számokkal. Pl: 4+8= 23
De más számokkal egész jó....
A diók száma biztosan kisebb mint 4*18 =72 ( 99 - nél 18at lehet kivenni : a szám
10x+y
peti után marad : 10x+y-x-y = 9x
mivel bármilyen 9*x alakú szám számjegyeinek összege 9,a következők már csak 9-9 diót tudnak kivenni :
a végére
10x+y-x-y-9-9-9 =0
9x=27
x=3
a diók száma lehet :
30,31,....35,36
06.08 kor én is ezt számoltam ki de utána láttam hogy 3szor megy végig a kör az van írva.
" a négy gyerek háromszor egymás után vesz ki"
az egyik megoldás, hogy a 3. srác veszi ki a legtöbbet.
Amennyiben 117 darab dió van. Egy rossz számoláskor jött ki ez a szám. 9-cel való oszthatóság ugyebár az, amikor a számjegyek összege osztható 9-cel...ez áll a legközelebb a feladat szövegezéséhez. 4fiú 3 kör...az 12 kivétel a zsákból.
12x9=108
viszont a 99nél nem 9-cel csökken a zsákban lévő diók száma, hanem 18-cal...ergo a 108 előtt kell lenni még egy kivételnek amit úgy kaptam meg,hogy a108-hoz hozzá adtam 9-et. 117 a végeredmény.
És amint említettem 99dió kivételekor 18 diót kell kivenni(ennyi a számjegyek összege), mivel ez a 3.sráchoz kerül, és a többi kivételkor
mindig 9 dió kerül a srácokhoz, így egyértelmű hogy a 3. srác behozhatatlan előnyhöz jut.
dojk2 !
egy kör esetén nem lehet 3 számjegyű a diók száma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!