Hogy lehet ezt kiszámolni harmadik osztályosok szintjén? (matek)
A harmadikos unokatesóm a következő feladatot kapta: "A régi autók versenyén induló autók átlagéletkora 22 év volt. Szabálytalanság miatt a bíró egy autót kiállított. Így a versenyző autók átlagéletkora 21 év lett. Hány éves volt a kiállított autó?"
Én ki tudom számolni, de nem tudom, hogy a harmadikosoknak hogyan kellene rájönniük a megoldásra. Vagy ebben az esetben elég egy példát felírniuk?
A segítséget előre is köszönöm.
Ezt nem igazán lehet leírni harmadikos szinten.
Harmadikba nem is kéne ilyen feladatot adniuk, mert ez 5. ill. 6. osztályos.
Nincs is egyértelmű megoldás. Ha csak nem volt benne a feladatban az induló autók száma.
A megoldás: 22+n éves volt az autó, ahol n az autók száma, de nem valószinű, hogy egy 3. osztályosnak egy paraméteres feladatot adjanak.
Két esetet tudok elképzelni.
Ha harmadikos gimis, akkor egyszerűen vezettesd le vele az egyenletet: 21*(n-1) + x = 22*n
Ha harmadikos általános iskolás kis zseniről van szó, akkor magyarázd el a logikát. Félelmetesen jó agya van néhányuknak.
Ha viszont általános iskolás, de nem kiugró matektehetség, akkor el van qrwa a feladat.
Általános iskolás, és nekem is ez az eredmény jött ki, de mivel az egyenletmegoldásról fogalma sincs, ezért hiába próbálnám elmagyarázni neki, hogy miért ez a megoldás a jó.
Köszönöm a válaszaitokat, azért még megpróbálom elmondani neki, de akkor nem lesz tragédia, ha nem érti meg. A tanárnak pedig megüzentetem, hogy mondja meg, hány kocsi van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!