Az átmérőből ki lehet számolni a kör hosszát?
Hát persze, hogy nem, mert te sem tudod.
De megvan.
Nah akkor ugyan mondd már el, hogy mire gondoltál. Mert a körnek nincsen hossza. Van neki kerülete, területe, átmérője, sugara, de hossza az marhára nincsen.
De imádom, mikor vki baromságot kérdez, aztán engem hülyéz le.
Ha egy kerék abroncsának hosszát mérőszalaggal körbemérem, aztán a mérőszalagot letekerem a kerékről, és kinyújtva összehasonlítom a kerék átmérőjével, akkor az derül ki, hogy az abroncsot lemérő mérőszalagdarab épp az átmérő pi-szere:
itt jól látszik, ahogy a kereket képzeletben egyszer körbegörgetik, és aztán az átmérőt összehasonlítják a letekeredő mérőszalaggal.
És ez a törvényszerűség minden körnél így van, akár kicsi, akár nagy.
vagyis, ha egy másik keréknél csak az átmérőt tudom, akkor az abroncs hosszát már mérés nélkül is meg tudom mondani: az átmérőt szorzom pi-vel.
Így számítható a kör kerülete az átmérőjéből. Hogy miért is van ez így, azt elvileg mindenféle bonyolult analízisbeli megfontolással lehetne bizonyítani.
Igen, amúgy nem az elsőnek szólt a hozzászólásom, hanem a másodiknak, de annak is csak viccből.
Igen, kerületére gondoltam, csak h*lye vagyok, és elfelejtettem, de már beugrott mind a trapéz, paralelogramma (jó mondjuk ezeknek tényleg jó nehéz) kerülete, területe, csak a kör nem jött össze. Ez a pí dolog teljesen elfelejtődött, pláne mert hirtelen a pí mint kötés jutott eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!