Következik ebből? (matek, térgeometria,10. osztály)
Sziasztok,
Egy kis gondolkodtató feladat, én nem tudtam vele mit kezdeni, ti tudtok?
Van két tetraéderünk amikre igaz, hogy t1=t1' , t2=t2' , t3=t3' , t4=t4'. Tehát az egyik tetraéder lapjainak(külön-külön) területe megegyezik a másik tetraéder lapjainak területével.
Következik ebből, hogy a térfogat is megegyezik? V=V'
Nem, nem következik, hogy a térfogatok is egyenlőek lennének.
Lehet mutatni ellenpéldát rá, de azt hiszem, hogy ez a feladat jelentősen meghaladja az átlagos tizedikes diáktól elvárható szintet.
/Ha érdekel az ellenpéldám, leírhatom, csak nem túl rövid számolással lehet igazolni, hogy valóban ellenpélda.../
Engem erdekelne ez az ellenpelda, mert sztem egyenlo kene legyen. Ha a tetraeder egyik oldalanak teruletet az elevel fejezed ki az: a^2*sqrt(3)/4.Legyen ez a t1. Ez egyenlo a t1'-el, de hogy a terfogatuk ne egyezen kene talalni egy b oldalt amely nem egyenlo a-val, de a uj szabalyos haromszog terulete mar egyeznie kene az eredetivel.
t1=t1'
a^2*sqrt(3)/4=b^2*sqrt(3)/4
a^2-b^2=0
(a-b)(a+b)=0
I. a=b, nem igaz.
II. a=-b, egyik oldal sem lehet negativ.
Mivel a terfogatot az el segitsegevel lehet kifejezni, ezert sztem a 2 terfogat egyenlo. Lehet, hogy hulyesegeket beszelek, vagy elrontottam valamit, ezert is szeretnem latni azt az ellenpeldat
17:38 válaszolonak mondanám, h a tetraéder lehet nem szabályos háromszögekből álló.
Az egyenes tetraédernek nevezzük amelynek minden oldala szabályos, egyébként általános háromszög alapú tetraéder is lehet.
14:53 válaszoló:
Esetleg ha tudnád leírnád az ellenpéldádat?
Igazából spec. matektagozatra járok, szal talán érteném.
Megtennéd?
Igen, spec.mat.-gyanús volt a feladat első ránézésre, mert kb. olyan szintű ismereteket igényel.
Az ellenpélda alapötlete az, hogy olyan tetraédert mutatunk, melynek oldalai egybevágó, de nem feltétlen szabályos háromszögek. Azaz az első tetraéder 6 oldaléle: a,a,b,b,c,c hosszúságú, a lapjai egybevágó: a,b,c oldalú háromszögek.
A második tetraéder oldalélei: a',a',b',b',c',c'.
Ezeket a legkönnyebb úgy elképzelni, hogy a bennfoglaló parallelepipedonjával adjuk meg őket. Nevezetesen az ilyen tetraéderek esetében ez mindig téglatest.
Ábra a könnyebb megértéshez és jelölésekhez:
Ekkor a téglatest oldaléleit x,y,z-vel jelölve kapjuk, hogy
a^2= x^2+z^2
b^2= y^2+z^2
c^2= x^2+y^2
A tetraéder térfogata xyz/3 lesz, ugyanis a teljes téglatestből ki kell vágnunk 4 kis derékszögű tetraédert, melyeknek egyenként xyz/6 a térfogata, ezért jön ki az 1-4/6=1/3 arány.
Tehát összefoglalva: az első tetraéder oldallapjai: a,b,c oldalú egybevágó háromszögek, területe xyz/3. Az x,y,z és a,b,c közti kapcsolatot írja le a fenti 3 egyenlet.
A tetraédert emiatt meg tudjuk adni egyértelműen az x,y,z hosszak segítségével is.
Az a,b,c oldalú háromszögek területe Héron-képlettel:
16T^2=-a^4-b^4-c^4+2a^2*b^2+2b^2*c^2+2a^2*c^2
Ha ebbe beírod az a^2=x^2+z^2 stb. értékeket, egyszerűbb alakra hozva kijön, hogy
16T^2=4(x^2y^2+y^2z^2+z^2x^2)
4T^2=x^2y^2+y^2z^2+z^2x^2
Tehát az x,y,z oldalú téglatestből legyártott tetraéder valamennyi lapjának a területe ugyanannyi
T=1/2*gyök(x^2y^2+y^2z^2+z^2x^2)
Míg a tetraéder térfogata: V=xyz/3.
Tehát nincs más dolgunk, mint olyan x,y,z és x',y',z' oldalú téglatesteket megadni, amelyekre a T és T' értéke egyenlő, míg V és V' eltérő lesz,
4T^2=x^2y^2+y^2z^2+z^2x^2
4T'^2=x'^2*y'^2+y'^2*z'^2+z'^2*x'^2
V= xyz/3 V'=x'y'z'/3
Erre végtelen sok lehetőség van, például egy ilyen:
x=1,y=1,z=2----->4T^2=(1*1+1*4+1*4)=9--->T=3/2
x'=y'=z'=negyedikgyök3----->4T'^2=(3+3+3)=9----->T'=3/2
Azaz a területek mind egyenlőek.
Az első tetraéder térfogata: V=1*1*2/3=2/3
A második térfogata: V'=negyedikgyök3^3/3
Látható, hogy a két térfogat különböző.
/ha valamit elszámoltam, akkor elnézést kérek, de az elv, remélem, látszik/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!