Melyik közmondás szól másképp? Okos gazda a szomszéd házát is félti a tűztől. Okos ember nem botlik kétszer ugyanabba a kőbe. Okos, mint a tavalyi kos. Okos enged, szamár szenved.
A gazdásról és kőbe botlósról nem tudok, de a tavalyi kos és a szamaras tuti így van és létezik :)
Tehát az első kettő közül lesz valamelyik. Egyelőre ennyit tudok segíteni. :)
Ja de.
"Okos gazda a szomszéd házát is védi a tűztől." van egy ilyen.
Van még olyan, hogy Okos ember kétszer ugyanabba a folyóba nem lép. illetve Okos ember nem követi el kétszer ugyanazt a hibát.
De ha csak egy válasz válasz van, akkor tuti az első lesz az, ahogy már írtam.
Akkor nem az a rossz: hogy okos ember nem botlik kétszer ugyanabba a kőbe.?
Mert olyan van, hogy okos ember nem esik kétszer ugyanabba a hibába.
Itt azt is írták hogy van olyan, hogy "Okos gazda a szomszéd házát is védi a tűztől." Bár nálam -félti- van, és nem védi.
Akkor kizárásos alapon nem a második a rossz?
Nah összezavartalak, ne haragudj. Am mindet én írtam :)
Okos gazda a szomszéd házát is félti a tűztől, az tuti NEM helyes, mert helyesen "Okos gazda a szomszéd házát is védi a tűztől." VÉDI.
ezt a citatum.hu-n néztem meg azon sok idézet van, tehát nem magamtól írtam, úgyhogy biztos jó.
A második valószínűleg létezik, csak nem használják túl gyakran.
Tehát az első a rossz, mert helyesen védi. :)) és én ebben 100%ig biztos vagyok.
Én azért is az elsőre szavazok (még mindig) mert ha úgy nézzük, hogy amit az utolsó, előttem szóló írt akkor az első kiesik mert nem szerepel benne az okos szó. A másodikban pedig túl sok szót kellene már megváltoztatni, és akkor nem másképp szól az a közmondás, hanem konkrétan köze nincs hozzá már.
Az elsőnél viszont csak egy szót kell megváltoztatni, tehát szerintem az lesz a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!