Ezt milyen módszerrel lehet megoldani?
Egy háromszög C csúcsából induló belső szögfelező az AB oldalt a D
pontban metszi. Mekkorák a háromszög oldalai, ha AD = 15, DB = 20 és CD = fc = 12 √ 2??

Egy lehetséges megoldás:
-A szögfelezőtétel alapján meg tudod adni a két ismeretlen oldal arányát. (15x és 20x, de meg lehet kisebb számokkal is adni, 3x és 4x, arra kell ügyelned, hogy a 15x a 15-ös oldalt tartalmazó kisebb háromszögbe kell, hogy kerüljön).
-A két kisebb háromszögre fel tudsz írni egy-egy koszinusztételt úgy, hogy a felhasznált szögek D-nél vannak (az egyik y, a másik 180°-y), ezzel egy kétismeretlenes egyenletrendszert kapsz, amiben a koszinuszfüggvény tulajdonságait felhasználva a koszinuszos tagok kiejthetőek, így egy szimpla másodfokú egyenlet marad.
Ha nem tanultál trigonometriát, akkor ezzel nem tudod megoldani. Biztosan van valami elemibb megoldás is, hirtelen nekem ennyi ugrott be.
Hányadikos feladat, egyébként?

Oké, azt hiszem megvan, lehagytam egy négyzetet.....
Szóval koszinusz tételt felírva:
15x^2=15^2+(12√ 2)^2-2*15*12√2 *cos y
20x^2=20^2+(12√ 2)^2-2*20*12√2 * cos y-180
Ebből:
15x^2=513-360√2
20x^2=688 -480√2
Majd összeadom őket
35x^2=13,07 Itt ezt a 13,07-et kerekítsem 13-ra vagy jó ez így?
És nullára red, megoldóképlet
és x1 az negatív ami nem lehet x2 az 0,611
És ezzel csak beszorzom, hogy 15*0,611 meg 20*0,611 és akkor ennyi lenne az oldalak nagysága
Jó ez így? Előre is nagyon köszönöm!

Nem igazán értem, hogy a te levezetésedben hova tűntek a koszinuszok. Valamint az egyenletek bal oldalát sem jól írtad fel.
Van egy olyan azonosságunk, hogy cos(180°-y)=-cos(y), tehát a második egyenletben elő tudjuk hozni a sima koszinuszt, majd (a korábban tanultak alapján) az egyenleteket a megfelelő számokkal szorozva elérhető, hogy ugyanannyi, de ellentétes előjelű koszinusz legyen a két egyenletben, így az egyenleteket összeadva a koszinusz el tud tűnni, és csak az x marad az ismeretlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!