Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy tanuljam meg a százaléksz...

Hogy tanuljam meg a százalékszámítást?

Figyelt kérdés
Valaki segítsen hiába nézek videókat nem értem.

tegnapelőtt 19:35
 1/4 anonim ***** válasza:
71%

Törtekkel hogy állsz?

A százalék, valaminek a század része.

A tíz százalék = 10/100 = egytized.

A húsz százalék = 20/100 = 2/10 = 1/5. Stb.

tegnapelőtt 19:50
 2/4 steven95 ***** válasza:

Százalékszámítás - ijesztő, fura és csúnya szó, meg tudom érteni.

A százalékszámítás nem más mint valamihez való viszonyítás. Mikor almát eszel, és el akarod mondani hogy mennyit ettél már, akkor valami nagyon hasonlót csinálsz mikor ezt "almában" akarod megmondani:

Fél almát ettem.

Két almát ettem.

Meg ettem az alma háromnegyedét.

Ettem egy almát meg még egy negyed gerezd almát.

Tehát az alma az (mérték)egység, a viszonyítási alap, "almában számolsz".

DE nem csak alma van hanem körte, barack, szilva stb.

Ekkor úgy lehet fogalmazni hogy mindegyik esetre jó legyen a megfogalmazás, hogy:

alma=szilva=barack=körte= EGY EGÉSZ. Tehát:

Félét ettem meg (az almának/szilvának/...)).(jelöletlen alany = alma/szilva = egy egész)

Kéttőt ettem (az almából/az egészből).

Meg ettem a(z alma/körte/szilva) háromnegyedét.

Ettem egyet meg még egy negyedet. egyet = egy almát = egy egészet, negyedet= negyed "egészet".

Tehát valójában NEM FONTOS miből ettél kettőt, felet vagy egy és egynegyedet. A hangsúly a mértéken van.

kettő = 2

fél = 1/2

negyed = 1/4

háromnegyed = 3/4

egy és egynegyed=1 + 1/4 = 4/4 + 1/4 = 5/4

A valóságban azonban nincsen egyedi szavunk minden törtszámra.

Megettem az alma "hamkuszát". (hamkusz=73/89) DE ILYEN NINCS. Helyette kitalálták a százalékot. Amely lehetővé teszi rengeteg szavunk legyen egy alma részének leírására. Tehát akármilyen tört az ami kifejezi hogy hány almát ettem meg, ki tudom mondani a százalék segítségével.

Itt jön be a matematika hogy minden tört kifejezhető úgy hogy a nevezője 100 legyen:

egész = 1 = 1/1 = 100/100 => 100 százalék

fél= 1/2 = 50/100 => 50 százalék

háromnegyed = 3/4 = 75/100 => 75 százalék

egy és egynegyed = 5/4 = 125/100 => 125 százalék

Természetesen szép egész számok szerepelnek a példában de lehetnek ezek nem egész számok is: 50,5/100 azaz 50,5 százalék vagy ami a "hamkusz" részt illeti:

"hamkusz" = 73/89 = (73/89)*100 /100 tehát (73/89)*100 százalék, azaz kb= 82,02/100 azaz 82,02 százalék közelítve.

Mégegyszer: tehát amikor "almában számolsz" hogy mennyi almát ettél meg, jön egy csavar és az AlMÁT IS! számolod valamiben: századokban = 1/100. De ugye az alma lehet körte/szilva/barack...a lényeg hogy egy egész = 1. Az 1 egész századokban számolva pedik 100 század. Így amikor "almában számolsz":

egy és egynegyed alma = 5/4 alma

alma = 1 egyész

1 egész = 100 század.

század = 1/100

Tehát: 5/4 * "alma" = 5/4 * "egész" = 5/4 * "100 század" = 5/4 * 100 * "század" = 125 "század" ====== 125 százalék

tegnap 12:05
 3/4 steven95 ***** válasza:
Kicsit finomítva: almát eszek, és almában számolom hogy mennyit eszek, tudni szeretném hogy hány harapással ettem meg az almát. Miért? mert almában és harapásban vagyok képes könnyen gondolkodni. Jelen esetben minden alma 100 harapással ehető meg. És ha megettem 5/4 almát, tudni szeretném hogy azt hány harapással kellett megennem. 1 alma 100 harapás, 5/4 alama 5/4 *100 harapás =500/4 harapás = 125 harapás.
tegnap 12:18
 4/4 steven95 ***** válasza:

Vagy:

Távolugrás felmérő van tesiórán. Ugrasz valamennyit. A távolságot méterben (m) méred. De ez túl nagy egység, kisebb mértékegységgel szeretnéd kifejezni. centiméterben (cm) akarod tudni. Tehát ugrottál 1,2m -t, az 120cm, mert 1m = 100cm.

A számokat is fel lehet így fogni. Ahogy 1,2m = 1,2*[m], úgy 1,2 mint szám = 1,2*[1]. A százalék meg egy kisebb mértékegység: [1] = 100[%], ahogy [m] = 100[cm].

tegnap 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!