Hogy tanuljam meg a százalékszámítást?
Törtekkel hogy állsz?
A százalék, valaminek a század része.
A tíz százalék = 10/100 = egytized.
A húsz százalék = 20/100 = 2/10 = 1/5. Stb.
Százalékszámítás - ijesztő, fura és csúnya szó, meg tudom érteni.
A százalékszámítás nem más mint valamihez való viszonyítás. Mikor almát eszel, és el akarod mondani hogy mennyit ettél már, akkor valami nagyon hasonlót csinálsz mikor ezt "almában" akarod megmondani:
Fél almát ettem.
Két almát ettem.
Meg ettem az alma háromnegyedét.
Ettem egy almát meg még egy negyed gerezd almát.
Tehát az alma az (mérték)egység, a viszonyítási alap, "almában számolsz".
DE nem csak alma van hanem körte, barack, szilva stb.
Ekkor úgy lehet fogalmazni hogy mindegyik esetre jó legyen a megfogalmazás, hogy:
alma=szilva=barack=körte= EGY EGÉSZ. Tehát:
Félét ettem meg (az almának/szilvának/...)).(jelöletlen alany = alma/szilva = egy egész)
Kéttőt ettem (az almából/az egészből).
Meg ettem a(z alma/körte/szilva) háromnegyedét.
Ettem egyet meg még egy negyedet. egyet = egy almát = egy egészet, negyedet= negyed "egészet".
Tehát valójában NEM FONTOS miből ettél kettőt, felet vagy egy és egynegyedet. A hangsúly a mértéken van.
kettő = 2
fél = 1/2
negyed = 1/4
háromnegyed = 3/4
egy és egynegyed=1 + 1/4 = 4/4 + 1/4 = 5/4
A valóságban azonban nincsen egyedi szavunk minden törtszámra.
Megettem az alma "hamkuszát". (hamkusz=73/89) DE ILYEN NINCS. Helyette kitalálták a százalékot. Amely lehetővé teszi rengeteg szavunk legyen egy alma részének leírására. Tehát akármilyen tört az ami kifejezi hogy hány almát ettem meg, ki tudom mondani a százalék segítségével.
Itt jön be a matematika hogy minden tört kifejezhető úgy hogy a nevezője 100 legyen:
egész = 1 = 1/1 = 100/100 => 100 százalék
fél= 1/2 = 50/100 => 50 százalék
háromnegyed = 3/4 = 75/100 => 75 százalék
egy és egynegyed = 5/4 = 125/100 => 125 százalék
Természetesen szép egész számok szerepelnek a példában de lehetnek ezek nem egész számok is: 50,5/100 azaz 50,5 százalék vagy ami a "hamkusz" részt illeti:
"hamkusz" = 73/89 = (73/89)*100 /100 tehát (73/89)*100 százalék, azaz kb= 82,02/100 azaz 82,02 százalék közelítve.
Mégegyszer: tehát amikor "almában számolsz" hogy mennyi almát ettél meg, jön egy csavar és az AlMÁT IS! számolod valamiben: századokban = 1/100. De ugye az alma lehet körte/szilva/barack...a lényeg hogy egy egész = 1. Az 1 egész századokban számolva pedik 100 század. Így amikor "almában számolsz":
egy és egynegyed alma = 5/4 alma
alma = 1 egyész
1 egész = 100 század.
század = 1/100
Tehát: 5/4 * "alma" = 5/4 * "egész" = 5/4 * "100 század" = 5/4 * 100 * "század" = 125 "század" ====== 125 százalék
Vagy:
Távolugrás felmérő van tesiórán. Ugrasz valamennyit. A távolságot méterben (m) méred. De ez túl nagy egység, kisebb mértékegységgel szeretnéd kifejezni. centiméterben (cm) akarod tudni. Tehát ugrottál 1,2m -t, az 120cm, mert 1m = 100cm.
A számokat is fel lehet így fogni. Ahogy 1,2m = 1,2*[m], úgy 1,2 mint szám = 1,2*[1]. A százalék meg egy kisebb mértékegység: [1] = 100[%], ahogy [m] = 100[cm].
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!