Sinus, kosinus, tangens, kotangens, segítene valaki?
Most írok dolgozatot, és nem tudok megoldani pár számításos feladatot, amit füzetben kell levezetni.
Interneten próbáltam segítséget keresni hozzá, de nem találok ilyen kidolgozott példákat. A tankönyvben is csak megoldás nélkül van.
Segítséget sem tudok kérni, mert online iskola, még csak tanári jegyzet sincs.
Órák óta szenvedek vele, valaki tudna segíteni?
Valaki biztosan. Mondjuk én is.
De egyszerűbb lett volna, ha már kiírtad volna a fedatokat.
7 feladatot megcsináltam, ez a 4 nem megy:
Egy derékszögű háromszög egyik hegyesszögének tangense 0,55. Ezen hegyesszög melletti befogó hossza 1,6 cm.
a) Készítsen ábrát!
b) Számolja ki a háromszög többi oldalának hosszát!
Oldja meg az alábbi feladatot a füzetben!
Készítsen vázlatrajzot!
Egy háromszög két oldalának hosszúsága 53 mm, illetve 71 mm. Mekkora a harmadik oldala, ha a két adott oldal által bezárt szög nagysága: a: 60 fok, b: 147 fok.
Párosítsa össze a számokkal jelölt szögeket az adott trigonometriai kifejezésekkel!
Melyik ábrához melyik szögfüggvény tartozik? Párosítsd a képleteket a hozzájuk tartozó ábrával, majd jelöld a szögeket a megfelelő görög betűkkel.
(Itt van két ábra, azokat nem tudom ide bemásolni. Az első kettőnél még azt hittem értem, de elakadtam.)
Az utolsó pedig egy táblázat amiben ki kell tölteni a hiányzó adatokat, azt sem tudom idetenni.
Első.
A szög alfa, a szembe oldal a.
a / 1.6 = 0,55
A harmadik oldal Pitagorasszal megy.
"Csak a 147 fokos példát nem tudtam megcsinálni, de már nem is érdekel "
Koszinusztétel:
c^2 = a^2 + b^2 + 2*a*b*cos(gamma)
Ahol c az ismeretlen oldal hossza, a és b a másik két oldal, gamma pedig az a és b által bezárt szög (vagyis a c-vel szemközti szög). A Pitagorasz tétel ennek egy speciális esete, ahol az összeadás utolsó tagja 0 mert a 90 fok koszinusza 0.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!