Az ABC háromszögben ACB⦠=α, ABC⦠=2 α, ahol 0< α <60 és α nem lehet 45 fok. A CB félegyenesen felveszünk egy D pontot úgy, hogy AB=CD. Hogyan bizonyítsam be, hogy ABD egyenlő szárú háromszög? (7.osztály)
Figyelt kérdés
nov. 10. 14:35
1/4 anonim válasza:
Nem egészen értem, hogy a 45°-os szög miért van kizárva, elvégre abban az esetben B=D, tehát triviálisan igaz lesz az állítás.
Első körben aszerint kell diszkutálnod, hogy a kiválasztott D pont a háromszöghöz képest hol helyezkedik el; ha α=45°, akkor (mint már írtam) a D pont a B-re fog esni, ha α>45°, akkor a D pont a háromszögön kívülre fog esni, ha pedig α<45°, akkor pedig a BC oldalra.
3/4 A kérdező kommentje:
A Geogebrás rajz segít, viszont nem tudom bizonyítani, hogy a DAC szög miért pont α-val egyenlő?
tegnapelőtt 19:35
4/4 anonim válasza:
Ha a 2. fájlt nézed, akkor először az EAC = alfa szöget vesszük fel, és a szakaszok egyenlőségét bizonyítjuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a DAC szög alfa.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!