Háromszöges feladat?

Figyelt kérdés

A kérdés:

"Egy egyenlő szárú háromszög egyik belső és egyik külső szögének összege 108°. Mekkorák lehetnek a háromszög szögei?"

Rákerestem máshol is magyarázatra, addig értem egy külső szárszög és egy alapszög összege a 108 és azt is értem hogy ez úgy jön ki hogy két alapszög + X, de azt nem értem hogy a külső szög + X ami kiadja a 108at az miért annyi mint az alapszög? Minden képlet 3a-ként írta fel és nem teljesen értem?

A megoldás amúgy 36 36 108.

nov. 5. 23:03
 1/3 anonim ***** válasza:

Legyen az egyenlő szárú háromszög alapon fekvő két szöge x, ekkor a szárszög 180°-2x nagyságú. Az x melletti külső szög 180°-x, a a szárszög melletti 2x.

Ha a belső és külső szögek egymás mellett vannak, akkor azok összege mindig 180°, ami így 108° nem lehet, így a kérdésben megadott összeg két, nem egymás melleti szögre vonatkozik, ekkor ezeket az egyenleteket tudjuk felírni:

x + 2x = 108°, aminek megoldása x=36°, tehát a három szög: 36°, 36°, 108°

180°-2x + 180°-x = 108°, ennek a megoldása x=84°, tehát a három szög: 84°, 84°, 12°.

nov. 5. 23:32
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Az összeg pedig nem az alapszöggel egyenlő, hanem a szárszöggel, az is csak az egyik megoldásban, tehát egyszerűen véletlen egybeesésről van szó.
nov. 5. 23:35
 3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ
nov. 5. 23:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!