Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Normális,hogy 2.éves matek-fiz...

Normális,hogy 2.éves matek-fizika szakos hallgatóként már “oktatok”?

Figyelt kérdés

Nulla hirdetéssel már van 7 fix “diákom”, ismerősök gyerekei.

Kb a tanításról még semmit nem tudok

2024. máj. 31. 14:35
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem normális, mi lenne ebben a nem normális? Az nem számít, ha most még nincs annyi pedagógiai, módszertani tárgyad az egyetemen, az a lényeg hogy értesz a matekhoz és fizikához és el is tudod magyarázni a tananyagot.
2024. máj. 31. 14:50
 2/9 anonim ***** válasza:
21%
Sose fogom megérteni minek kell 5 évig tanulni egy tanárnak. Azt a 4 éves anyagot 1 év alatt át lehet venni, ha már egyszer megtanulta 5-re, + 1 év pedagógia, aztán helló.
2024. máj. 31. 14:57
 3/9 A kérdező kommentje:
Hat mi nem csak kozepiskolas anyagot tanulunk :D egy ket targgyal szenvedtem is, pl analizis, ott a definiciok,bizonyitasokkal
2024. máj. 31. 15:00
 4/9 anonim ***** válasza:
76%

Az a baj, hogy az oktatás irányítói is így gondolkodnak, mint Te.

2024. máj. 31. 15:26
 5/9 anonim ***** válasza:
25%

De ezt ki tudod fejteni?

Én pár éve mentem vissza tanulni, matekos szakra. Mivel középsuliban jól ment a matek, kb pár hétvége alatt átvettem a 4 évnek a nagyrészét. Utána én is korrepetáltam rokont, 3 lett az érettségi. Persze, nem nagy eredmény, de kb 30 órát rakott/raktunk bele.

Akkor ne kelljen már 5 évig tanulnia egy tanárnak.

2024. máj. 31. 15:48
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Ugye először is (az eredeti kérdésre válaszolva), tényleg nem nagy szám. Sok olyat ismerek, akik már középiskolás korukban is korrepetáltak fiatalabbakat. Vagy ha közösen leültök leckét írni osztálytársakkal, és az egyik feladatot neked sikerült megoldani, és elmagyarázod a megoldást, akkor is „oktatsz” lényegében, szóval nyugodtan.

Másodszor (a vitával kapcsolatban, és nem a 15:26-os vagyok), egy-két embernek magyarázni az egész más, mint egyszerre egy egész osztálynak, ahol tudni kell kezelni a renitenseket vagy azt, ha valaki rosszul van. A feladatok összeállítása és értékelése is fontos, meg az is, hogy jobban tudj alkalmazkodni a diákokhoz, ha látod, hogy nem értik, és hogy hogyan tudod még másfelől megközelíteni a problémát.

Ebből következően értelemszerűen a tantárgyból is valamivel többet is kell tudnia egy tanárnak, mint amit le kell tudni adnia, hogy ha jön egy kérdés, ami kicsit túl mutat az anyagon, akkor ne azt mondja rá, hogy nem tudja (illetve az is lehet egy valid kérdés egy matektanár felé, hogy miket tanítanak majd nekem matekszakon, szóval jó az, ha egy kevés analízist is tanul egy matektanár).

2024. máj. 31. 16:08
 7/9 A kérdező kommentje:
En amugy a mostani matekos oktatasban azt latom a legfobb hibanak,hogy nem gyakorlatias, nincsenek eletszeru peldak…
2024. máj. 31. 16:21
 8/9 anonim ***** válasza:

2. “Sose fogom megérteni minek kell 5 évig tanulni egy tanárnak.”

Azért, mert a jó tanár nem szakbarbár, hanem szakember. És a kognitív pszichológia kutatásai szerint 5 év kell ahhoz, hogy egy területen valaki szakemberré váljék.

Hogy mást ne mondjak, a szakszerű szaknyelv-használat már önmagában nem alakul ki 3-4 évnél hamarabb. Erre is gondolj, ne csak a tárgyi tudásra. De a tárgyi tudást tekintve se lehet egy történelem vagy biológia tanár egy olyan valaki, aki egy oldallal jár a hallgatók előtt a könyvben.

2024. jún. 1. 07:59
 9/9 A kérdező kommentje:
Igen a szaknyelv használatát én is észreveszem magamon.... Nem tudom sokszor úgy kifejezni magam ahogy én azt szeretném, és sokszor full inkompetensnek hallatszik amit mondok :D
2024. jún. 1. 08:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!