Pénzügy-számvitelen vagyonmérlegnél az elemeket áfá-val tüntetem fel, vagy azt máshol tüntetem fel?
Legalább 20 elemből álló vagyonmérleget kell készíteni egy fikció vállalkozásnak.
Az elemek felsorolásánál feltüntetem, hogy xy Ft+ mennyi áfa?
A mérlegben írásánál meg áfával növelt összegekkel számolok?
Vagy mindenhol visszaigenyelhető az áfa(takarító cég) és csak áfamentes összegekkel számolok?
Nem, hiszen ha novemberben vettük, decemberben meg elkezdtük használni, az már amortizálódott. Ettől függetlenül a kimutatása úgy történik (végig), hogy mondjuk egy gépsor esetén 131-es főkönyvi számlán végig a bekerülési értéket láthatod (ez a műszaki gépek főkönyvi számlája), és mellette 139-esen (ami a műszaki gépek amortizációja) évről évre egyre nő az összeg.
Pl. első évben ez így néz ki:
131: 10.000.000
139: 100.000
a 3. évben meg mondjuk így:
131: 10.000.000
139: 4.000.000
Előbbi esetén a műszaki tárgyi eszközök mérlegtétel egyenlege összevontan 9.900.000 Ft lesz, míg a második esetben már csak 6.000.000.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!