Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az x^0,5-en miért ugyanaz...

Az x^0,5-en miért ugyanaz mint az x^2?

Figyelt kérdés
Nem értem, miért ugyanaz? Miért gyökvonással tudom eltüntetni a 0,5 hatványkivetőt?

2023. dec. 12. 21:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
50%

#10: szerintem meg Te az a ritka eset vagy, aki számára egy magyarázat érthetőbb, mint egy világos képlet.

Megjegyzem, az eredeti kérdés egy kicsit más volt, pontatlanul fogalmaztad meg a problémát.

2023. dec. 13. 09:07
 12/14 A kérdező kommentje:

Ez már off-topic, de neked nyilván matekos agyad van és a képletből értesz, viszont ha ez mindenkire igaz volna, akkor nem lenne szükség matektanárokra, akik szavakkal, világosan megfogalmazva elmagyarázzák a tételeket, elég lenne kinyomtatni egy könyvet tele képletekkel, olvassák el a gyerekek, probléma megoldva. Azonban ez nincs így. A legtöbb magyar matektanár pont azért egy nulla, mert ők maguk megértik a tárgyat, ránézésre látnak összefüggéseket, amelyeket legtöbbször képtelenek másoknak átadni és elintézik annyival, hogy "hülye a gyerek". Tisztelet a nagyon kevés kivételnek, akik szuperek!

Ha pontatlanul fogalmaztam az pont azért volt, mert nem értettem semmit. Ha valaki pontosan meg tudja fogalmazni a problémát, akkor legtöbbször a megoldásra is rájön magától. Nem csak a matekpéldákra igaz ez, hanem az életre is.

2023. dec. 13. 09:52
 13/14 anonim ***** válasza:
Azért mert van az az azonosság, hogy (x^n)^m=x^(n*m), és ez alapján (x^0,5)^2=x^(0,5*2)=x^1=x, ami pont megfelel a négyzetgyök definíciójának
2023. dec. 15. 00:21
 14/14 anonim ***** válasza:
Ez nem egy azonosság, hanem egy definíció.
2023. dec. 18. 03:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!