Moór Ágnes: Középiskolai Fizika példatár. 35-ös feladat megoldása. Nehéz feladat. Hogy jön ki a megoldás? Feladat szövege a következő (lásd alul):
Valóban van egy hiba a megoldásomban, de a 14,5 elvi okokból nem jó. Mert a fatörzshöz képest az ember valóban v_ember-v_ökör és v_ember+v_ökör sebességekkel halad, de nem azonos ideig. Ezért a 17 és 12 lépésnyi úthossz nem lesz arányos ezekkel a sebességekkel.
Egy lehetséges módon úgy lehet ezt figyelembe venni, ahogy én számoltam. Csak ott hibáztam, hogy a fatörzs végének az elmozdulása nem az ember v sebességével, hanem az ökör w sebességével történik.
t1=s/(v+w) - szembelépés ideje
A fatörzs csúszása miatt megrövidült út: s-w*t1=s-sw/(v+w)=12.
t2=s/(v-w) - egyiránybalépés ideje
A fatörzs csúszása miatt meghosszabbodott út: s+w*t2=s+sw/(v-w)=17.
A két egyenlet rendezve: s(v/w)=12(v/w)+12 és s(v/w)=17(v/w)-17.
A megoldás: s=408/29=14,0689 (14,0689 lépés a gyengébbek és #7 kedvéért) és v/w=29/5.
És ez egyezik a példatár megoldásával is.
"egyszerűbben a harmonikus középről van szó"
OK. De hogyan tudod megindokolni, hogy megoldásként a harmonikus közepet lehet használni?
Olvasd el a linkelt cikket!
Különös figyelemmel az "átlagsebesség" ill. "bizonyítás" részekre.
Ha így jobb:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!