Egy edényben forralt víz hány foknál kezd el gőzölögni?





A gőzölgés az a párolgás, ami a folyadéktartomány bármely hőmérsékleti pontján jelen van, amikor a gőz sokkal forróbb a környezetéhez képest, akkor látszik a levegőben.
"Buborékolni csak 100 foknál kezd, ugye?"
Úgy érted, forrni? Ugyanis az a buborékolás azt jelenti, hogy a folyadék belsejében is megindult a párolgás, azaz forr. Ez kb. 100 °C-on történik meg normál atmoszférikus nyomáson tengerszinti magasságban.





"Egy edényben forralt víz hány foknál kezd el gőzölögni?"
A víz minden hőfokon párolog. Még a jég is párolog. De fehér gőzként akkor jelenik meg, ha a víz feletti keveredő levegő relatív páratartalma meghaladja a 100%-ot. Ami több dologtól függ. Pl. a környező levegő hőmérsékletétől. Hidegben a leheletben is látjuk a párát. A "gőzt". Melegben nem.
"Buborékolni csak 100 foknál kezd, ugye?"
Először a vízben levő gázok válnak ki apró buborékok formájában. Többnyire az edény aljához tapadva. Ez sokkal alcsonyabb hőfokon megtörténik, mint a víz forráspontja.
Köszi, tehát ha az edényben forraljuk a vizet, akkor kb. hány foknál látjuk a gőzt?
Igen, a buborékolásnál a tényleges forrásra gondoltam.





"Még a jég is párolog."
Én ezzel vitatkoznék, mert szerintem szublimál.
Kérdező, ez a külső hőmérséklettől is függ, nincs erre konkrét szabály. Ha télen odakint -10 fokban forralnál vizet bográcsban, már a langyos víz párolgását is látnád. Viszont a 40 fokos Szaharában lehet, hogy még a forrásponthoz erősen közelítő víz párolgását sem látod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!