Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Van itt olyan aki tt udna...

Van itt olyan aki tt udna nekem segiteni? (Tobbi lent)

Figyelt kérdés
Matekbol egy 3masom van es holnap irunk tzt de nem ertem valakii eltudn á nekem magyarázni a következő feladatt lényegét? Itt egy példa:egy 3 jegyü számra gondoltam középső számjegye 5 az első számjegye nagyobb 1-el mint az utolso és az első és az utolso szám felcserélésével kapott számot ossze adjuk akkor 807 et kapunk. Mi volt az eredeti szám (mi ilyen e meg u betükel csinaljuk e=eredeti u=új meg x-el csináltuk táblázatba)nagyon hálás lennék ha valaki elmagyarázna a lényegét mert holnal szeretnék javitani

2023. okt. 11. 14:09
 1/2 steven95 ***** válasza:

Minden lényeges adatot jelöljünk egy betűvel, ez a lényeg, majd matematikailag írjuk fel a szöveges az egyes mondatokat, állításokat.

Az e és u betűket azért használhatjátok, mert könnyű azonosítani mivel mit jelöltél, de a lényeg hogy tudd mivel mit jelöltél.

Van egy 3 jegyű számunk. A számjegei sorrendben: a b c.

középső 5: b = 5

az első számjegy nagyobb 1-el: a = c + 1

Az eredeti számunk: e = 100*a + 10*b + 1*c

Az új számunk, az első és az utolsó felcserélése: u = 100*c + 10*b + 1*a

És a kettő összege 807, azaz:

e + u = 807

100a + 10b + c + 100c + 10b + a = 807

b-t tudjuk, a-t tudjuk c-ből, csak c ismeretlen. Egy ismeretlenünk van, és egy egyenletünk. Meg kell határozni az ismeretlent.

BEHELYETTESÍTÉS:

100a + 10b + c + 100c + 10b + a = 807

100(c+1) + 10*5 + c + 100c + 10*5 + c+1 = 807

...

A végén valahányszor c = 807

c = 807/valahányszor.

Tudjuk c-t. a= c+1, b=5. Az eredeti szám pedig: abc.

2023. okt. 11. 15:02
 2/2 krwkco ***** válasza:
100%

Steven95 megoldása ngyon részletes (nem is volt türelmem végigolvasni) és az iskolában így kell csinálni. Elnevezni az ismeretleneket és megoldani a szövegnek megfelelő egyenleteket.

De aki kedveli az agytornát, fejben is megtalálja a megoldást:

A középső számjegy 50-et ér, ha kétszer vesszük, 100-at. Ha 0-át írnánk a helyébe, akkor az összeg 707 lenne.

Ha az utolsó számjegyet az első helyre visszük, akkor 100-szor többet ér. A kettő összege 101-szeres lesz. Az első számjegyre ugyanez igaz.

Emiatt, ha a 707-et elosztjuk 101-gyel, megkapjuk az első és utolsó számjegy összegét. 7-et. Az első számjegy eggyel nagyobb: 4. Az utolsó 3.

A megoldás 453. :-)

2023. okt. 11. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!