Egy 12 cm gyújtótávolságú homorú gömbtükörtől 25 cm-re az optikai tengelyre merőlegesen egy síktükör áll. Hová kell elhelyezni egy pontszerű fényforrást, hogy a sugarak először a síktükörről azután a homorú tükörről visszaverődve újra...?
a tárgypontban egyesüljenek?
(Megoldás: 5cm a síktükör elé)
Kérlek segítsetek, nagyon, nagyon sürgős.
Ja, a 12 centimétert úgy értettem, hogy forrásról gömbtükör, utána síktükör - és mindez visszafele.
Amúgy meg azt sem értem, hogy minek kérdez valaki, ha odaírja a megoldást a kérdésbe?
Már rájöttem, hogy hogyan gondolták a szerzők a feladványt - csak eredetileg azt sem értettem, hogy miért kérdezel, ha már odaírtad a megoldást.
Amit írtam az szintén működik az egyik oldalra nézve. Gondoltam alternatívát keresel a leírt megoldáshoz, amit persze ellenőrizhetsz egy kis segítséggel is:
A könyvben megadott 5 centiméteres megoldás rossz a következő összefüggés értelmében:
(1/fókusztávolság)=(1/tárgytávolság)+(1/képtávolság)
De a 9,269151-es tárgytávolság jónak tűnik - nem?
:)
Ez egy nagyon nehezen értelmezhető feladat, de kijön az 5:
Rajzolj fel egy optikai tengelyt és arra balról jobbra 3 optikai elemet: Először a homorú tükröt, attól x távolságra egy pontot, majd attól y távolságra egy síktükröt.
Azt tudod, hogy x+y=25, ilyen messze van a síktükör.
A feladat szerint "sugarak először a síktükörről azután a homorú tükörről visszaverődve..."
Tehát egy olyan képalkotás áll fenn, ahol a tárgytávolság t=y+y+x (azaz a fény elmegy a síktükörig, onnan vissza a tárgypontig, onnan tovább a homorú tükörig)
A képtávolság pedig k=x, mert ugye a tárgypont saját magába képződik.
Innentől fogva fel kell írni a leképezési törvényt: 1/f=1/k+1/t
Itt speciálisan:
1/f=1/x+1/(2y+x)
illetve igaz hogy:
x+y=25
Ebből ki fog jönni az 5 cm•
Elképzelhető hogy tévedek valahol, de szerintem jó a megoldásom.
Le van írva a levezetés, mutass rá arra a lépésre ami szerinted hibas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!