Miért tér el a két féle megoldás egy matekpéldában?
Akárhogyan számolom a könyv megoldása is tökéletes, de a saját megoldásomban sem találok semmi hibát. Hol a hiba?
A feladat: Egy kerékpáros A és B közötti utat oda-vissza megtette. Oda 20Km/h-val ment. Vissza min. 20 max 60 km/h-val. Milyen határok között volt az átlagsebessége a teljes oda-vissza úton?
A könyv szerint az átlagsebessége: min 20 és max 30km/h volt.
Szerintem min 20 és max 40km/h volt.
A könyv megoldása: A-ból B-be vezető út megtételéhez szükséges idő s/20. Visszafelé s/10x. (x min 2 max 6).
A teljes út megtételéhez tehát s/20+s/10x idő kellett. Vagyis az átlagsebessége =
2s 2 4x x+2-2 2
----------=10--------=10------=40--------=40(1 - ----)
s/20+s/10x 1/2+1/x x+2 x+2 x+2
Ebből egy függvényt csinált: g(x)=1-2/x+2
Megviszgálta a határértkeit. Így jött ki neki, hogy g(2)=1/2 és g(6)=3/4. Ez ugye visszaszorozva a fenti 40-nel, amit időközben egyszerűsítésből elhagyott. Így kijön h min 20 és max 30.
Én viszont józan paraszti logikával próbálkoztam. Az átlagsebesség = egyik sebesség + a másik sebesség és / 2.
Vagyis, ha visszafelé 60-nal tekert a srác, akkor:
20km/h +60km/h
-------------- = 40km/h. Hol a hiba?
2
Tegyük fel, hogy a táv 20km
Odafelé biztosan 1 óra
Vissza, ha leggyorsabban mész, 20 perc
Így 80 perc alatt tettél meg 40 km-t, azaz egy óra alatt 30km-t
Az átlagszámítás itt nem működik, súlyozott átlagot lehet csak számolni
Mert gyorsan csak 20 percig mész, lassan egy egész óráig.
Nem mindegy
Van benne valami. De hogyan kell súlyozott átlagot számítani? Arra már nem emlékszem, régen volt már a suli.
Arra rájöttem, hogy ha átlagolom a visszautat, majd ezzel az átlaggal átlagolom az oda-vissza utat, akkor valóban 30 jön ki. Így kéne?
Van wikipédia szócikk a súlyozott átlagról, olvasd el.
Én elvből nem magyarázok ilyen képletekben semmit.
A lényeg
20 km-es sebességgel 3-szor annyi ideig haladtál, tehát 3-szor kell számolni az átlagban is.
20+20+20+60km/h
Ezt kell átlagolni
30km/h
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!