Nyelvtanban kellene egy kicsi segítség (8. osztály) Segítesz?
Végezd el a szavak szófajtani és alaktani elemzését!
Szófaj Szóelemek
energiatermelő ___________ _______________
folyamatokhoz ___________ _______________
hiányában ___________ _______________
tartalmazzák ___________ _______________
bevitt ___________ _______________
nem azt kérem hogy oldjátok meg helyettem hanem hogy segítsetek! soha nem értettem.. a szófajokat még úgy ahogy kitalálom de a szóelemek azok mik? olyan hogy rag, jel meg egyéb?
Igen, a szóelemek: szótő(k), képzők, jelek, ragok. Ha összetett szóról van szó, akkor 2 szótő van.
Nem tudom mennyire kell részletezni, de pl.:
bevitt: ige, kijelentő mód, múlt idő, általános (alanyi), E/3; szótő: visz (bevisz-ahol a be- igekötő), többes szám jele: -tt.
A tankönyvben biztos benn vannak a különböző szóelemek.
Ha van még kérdésed,írj!
A szófajokat a legkönnyebben úgy tudod megjegyezni, ha a kérdéseit megtanulod. Pl. ki?mi?kik?mik? főnév stb. A fő szófajoknak vannak kérdései, azok nem nehezek. Az egyéb szófajokban, ami egyszerű jegyezd meg pl. névelő (a, az, egy), a többit meg kizárásos alapon.
A szóelemek, ahogy előttem is írták, valóban a szótő + toldalék (képző, jel, rag)(kötőhang). Nem véletlenül ez a sorrend, ugyanis a szóelemek sorrendje kötött. Itt is azt a módszert alkalmazd, hogy megtanulod a jeleket és a ragokat, a többi meg képző. A képzőket egyébként onnan is fel lehet ismerni, hogy gyakran megváltoztatják egy szó szófaját, de a jelentését biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!