Fizika feladat megoldása?
Egy 1,2 kg tömegű héja egyik alkalommal 60 m magasból csap le áldozatára. Zuhanás közben szárnya szétterpesztésével fékezi le 1 s alatt 162 km/h-ról 5 m/s-ra a sebességét. Mekkora az egy másodperc alatti átlagos közeg-ellenállási erő? Hányadrészére csökken a közeg ellenállási erő a fékezés alatt?
m=1,2kg
h=60m
v1=162km/h=45m/s
v2=5m/s
deltaV=40m/s
Úgy számoltam, hogy
a=v/t=40/1=-40m/s²
a=g×(k/m)×deltav²
40=10×(k/1,2)×40² /x1,2
48=10k×40²
0,03=10k
k=0,003
Fk=k×v²=0,003×40²=4,8N
Fk(fékezésnél)=kxv2²=0,003×5²=0,075N
Fk/Fk(fékezés)=4,8:0,075=64 =>64-ed részére csökkent
Valószínűleg nagy hülyeség amit írtam. Valaki tudna segíteni, hogy ezt a feladatot hogy lehet megoldani?
Ó, meg elfelejtettem kivonni a nehézségi erőt. :/
Vagy úgy kéne kiszámolni, hogy mivel egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, ezért az eredő 0 lesz, így Fk=Fn?
Itt egy másik feladat:
Barabás egy téglákkal megrakott ládát tol vízszintes talajon, a talajjal párhuzamos 300 N erővel 5 méter távolságon egy durva, erősen súrlódó felületen, egyenletes sebsességgel. Barnabás felváltja a munkában, ő egy lényegesen simább felületen, szintén 300 N erővel, de 0,5 m/s² gyorsulással tudja tolni a ládát, szintén 5 méter távolságon. Melyik gyerek végzett több munkát?
Ez miféle képlet:
a=g×(k/m)×deltav²
Kicsit segít, ha írod a mértékegységeket. Lényegében a gyorsulást osztottad a tömeggel, de a gyorsulásban nincs tömeg. Aztán szoroztad a gyorsulást a sebesség négyzetével, amiből lesz egy méter a harmadikon, per szekundum a negyediken. Meg ott a tömeg is. Már érzésre se lehet jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!