Ezt a fogalmat hogy kellene érteni?
"Bármely G gráf csúcshalmaza egyértelműen felbontható diszjunkt v1,v2,...vk halmazok uniójára, úgy, hogy u és v csúcsok között pontosan akkor van út, ha u és v ugyanabba a vi-be esnek
Tehát feltudom bontani a gráf csúcsait v1,v2,...vk halmazokra úgy, hogy ha 2 csúcsot veszek egy ilyen halmazon belül akkor közöttük van út, de ha 2 különböző halmazból veszek 1-1 csúcsot, akkor közöttük nincsen út.
Ezek a halmazok a G gráf összefüggő komponensei"
Ha például van egy gráfom: [link]
Akkor hogy kell érteni azt, hogy: "G gráf csúcshalmaza egyértelműen felbontható diszjunkt v1,v2,...vk halmazok uniójára"
Hogy kellene felbontani ennek a csúcshalmazát?
A komponens szót azt értem, például itt ez egy 2 komponensből álló gráf: [link]
Csak ez a felbontásos rész nem tiszta, ezt eltudnátok magyarázni?
Szerintem ez arról szól, hogy bármely gráf komponensekre bontható.
A Te gráfod összefüggő gráf. Annak egy komponense van. (k=1)
Igen, de ezt nem értem, hogy az mit jelent, hogy komponensekre bontható.
Egy összefüggő gráfot bontanak szét, vagy hogy kell ezt értelmezni?
De akkor a definícióban mit jelent az, hogy "komponensekre bontható."
Igazából ezt nem értem, hogy mit kell szét bontani
Az összefüggő gráf egy komponensre bontható.
Azért, mert később a komponens fogalmát használni fogjátok.
Tehát ha jól értem, akkor egy gráfot tetszőlegesen szét tudok szedni "darabokra" és az egyes ilyen darabok azok különböző komponensek lesznek?
És ez a szétbontás olyan, hogy 1 darab/komponensen belül a csúcsok között vezetnek élek, míg 2 darab/komponens között nem vezet él?
Itt a 144. oldaltól kezdődik a gráfelméleti rész. Szerintem Neked a következő fogalmakat kéne megnézned:
összefüggő gráf - 153. oldal
út - 152. oldal
részgráf - 153. oldal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!