Irodalom. Ezeket a metaforakat jellemezd par sorral:karcsu vaza, a halál zenél, a hervadás vörös varázsa?
Ne haragudj. A rét deres volt,
a havasok nagyon lilák
s az erdő óriás vörös folt,
ne haragudj: nem volt virág.
De puszta kézzel mégse jöttem:
hol a halál nagyon zenél,
sziromtalan csokrot kötöttem,
piros bogyó, piros levél.
S most add a lelked: karcsu váza,
mely őrzi még a nyár borát –
s a hervadás vörös varázsa
most ráborítja bíborát.
A jellemzés nem tudom, mit jelenthet. Két dolgot gondolok ide jó megoldásnak, az egyik, hogy a metafora szerkezetéből indulsz ki, azaz a metaforának két síkja van, a képi (azonosító) és a fogalmi (azonosított), közöttük kell lenni valamilyen kapcsolatnak, közös jegynek:pl. "kezed ... nyírfaág", a képi sík a nyírfaág, fogalmi a kéz, közös jegy: (pl) vékony
A fentiek alapján kétféle metafora létezik a csonka (hiányos, amikor csak a képi sík van jelen (pl. Galambom!), és a teljes, amikor mindkettő jelen van.
A másik lehetőség, ha jelentésében vizsgálod a verset és ennek megfelelően a metaforákat.Gondolom tudod, hogy ez egy Áprily-vers, témáját tekintve szerelmes vers, innen már szerintem el tudsz indulni. Párosítsd a vers témáját a bemutatott természeti jelenséggel, azaz az ősszel.
Ajánlom még:
www.helikon.ro/index.php?m_r=908
Jancsik Pál: Egy Áprily-vers elemzése
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 19. (489.) SZÁM - OKTÓBER 10. (interneten is fent)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!