Irodalom hazi. Ezeket a metaforakat jellemezd par sorral: az erdő óriás vörös folt, a nyár bóra! (? )
gondolom erről a versről van szó
Ne haragudj. A rét deres volt,
a havasok nagyon lilák
s az erdő óriás vörös folt,
ne haragudj: nem volt virág.
De puszta kézzel mégse jöttem:
hol a halál nagyon zenél,
sziromtalan csokrot kötöttem,
piros bogyó, piros levél.
S most add a lelked: karcsu váza,
mely őrzi még a nyár borát –
s a hervadás vörös varázsa
most ráborítja bíborát.
az erdő óriás vörös folt volt...
a vörös szín önmagában pozitív és negatív jelentéseket is hordozhat, hozzá kapcsolódik a melegség, a vér, a tűz, forróság, de az érett gyümölcs színe is ez
ebben a műben inkább negatív jelentések kapcoslódnak hozzá. A levelek ősszel lesznek vörösek, amikor a természet meghal. Az elmúlás, a rideg halál teszi az erdőt egy nagy, hatalmas, izzó folttá, ami visszafordíthatatlanul és kegyetlenül magábaolvasztja a az erdő megannyi élőlényét. Már nincs benne szépség, nincs benne virág... :)
a nyár bora...
gyakran metaforaként használjuk az évszakokat az emberi élettel kapcsolatban..
életünk tavaszán gyermekek vagyunk, az életünk nyara a gondtalan ifjúságé, a szenvedély, a bor és az ifjonti hév... :D
életünk őszén a mi fejünk is őszbe csavarodik, lenyugszunk és gondolkodunk... életünk telén, a halálra várunk és visszagondolunk a nyárra...
a nyár bora tehát itt az ifjúság varázsát, az elmúlt gondtalan fiatalság emlékét jelenti...
egyébként a bóra az pedig hideg északi szelet jelent...
ha mégsem erről a versről lenne szó, akkor ha a nyár bóra, akkor ez egy nagyon erős ellentéten alapuló metafora lenne, ami a hideget összeláncolja a meleggel, és egy barátságtalan, rideg nyarat hoz létre... egy barátságtalan, rideg világot... ahol az egyén elidegenedik és magányos.. :D
de szerintem csak elírtad... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!