Oldja meg az egyenletet a [ - 2pi ; 2pi ] intervallumon, amelyekre sinx=-0.5. Mit kell még csinálnom az alábbiakon kívül?
Sajnos nem értem a kérdést se. Mit akar a feladat? sin x=0,5 akkor x=30. ez kész. Ezt ha átváltom akkor pi/6. az 30 fok. A szinusz függvényt felrajzoltam -2pi és 2pi intervallumok közé, az is megvan.
Azt mondta erre a tanár, hogy "édeskevés". Mit kellene még csinálnom?
Ha tényleg csak ennyit csináltál, akkor az valóban édeskevés.
"sin x=0,5 akkor x=30. ez kész."
Ez teljesen jó, csakhogy a feladatban sinx=MÍNUSZ0.5 szerepel, tehát ezt az egyenletet kellene megoldani. Ennek egyik megoldása az x=-30°, vagyis x=-pi/6, illetve a periódus miatt +k*2pi.
A másik megoldás úgy jön, hogy tudjuk, hogy sin(150°)=0,5, így x=-150°=-5pi/6 lesz a másik, illetve a +k*2pi a végére.
A következő kérdés az, hogy milyen k értékek esetén fognak az intervallumba bekerülni a kapott eredmények. De persze fel is rajzolhatod az függvényt és onnan is leolvashatod a megoldásokat:
Ha valoban az a feladat, hogy sin(x) = minusz 0,5, akkor a pi/6 eleve nem jo megoldas. Ezen kivul meg kellene talalni a tobbi megoldast.
Ha feltajzoltad a szinusz fuggvenyt a -2pi…2pi intervallumon, akkor lathatod, hogy negy megoldasod is van. Segitek, megmondok kettot: -5/6 pi, 7/6 pi. A masik kettot remelem megtalalod.
1: igaz, elrontottam, mínusz 0.5... a sin150° hogy jött ki? miért épp 150°? Az is 0.5? sin30=sin150?
Ezt az egészet nem értem, semmi nem jön ki.
"sin30=sin150?"
Igen, pontosan így. Azt kellett tanulnotok, hogy tetszőleges x-re sin(x)=sin(180°-x) teljesül, például ha x=13°, akkor sin(13°)=sin(167°), ha beütöd a számológépbe, látható, hogy tényleg így van.
Hogy ez miért jön ki, az is egy viszonylag egyszerű dolog, de itt, a GYIK-en nehéz lenne ezt elmagyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!