Melyik molekulára gondoltam? Kémiaházi és kéne a segítség.
1. Vízben oldva annak, egy protont leadva 18 elektronnal rendelkező ion marad belőle vissza?
2. Öt atommagja van és a kötő és nem kötő elektronpárok összege négy, szorzata nulla.
3.Három atommaggal rendelkezik és benne a poláris kovalens kötéssel kapcsolódó atomok tömegaránya 1:8.
4.Poláris molekulája piramis alakú és benne az alkotórészek mólaránya 3:1.
Mi az a kémiai részecske? Adtak föl egy másik feladatot is és nem tudom hogy mit kéne beírni a válaszhoz. Pl: Melyik az a kémiai részecske, amely semleges töltésű, egy atommaggal rendelkező részecskéje 30 elemi részecskét tartalmaz?
A válaszokat előre is köszönöm:)
A "kémiai részecske" egy gyűjtőfogalom, akkor használjuk ha a lehető legkevesebb dolgot akarjuk megadni valamiről, vagy hogy egy tág halamzt leírjunk. Például ha egy kalap alá akarjuk vonnia az atomokat és ionokat akkor mondhatjuk hogy ezek részecskék vagy kémiai részecskék. De lehet szinte bármi, proton elektron, neutron, atomok, ionok, molekulák stb..
1. Vízben oldva annak, egy protont leadva 18 elektronnal rendelkező ion marad belőle vissza?
Ez egy olyan anyag ami egy protont ad le, tehát egy sav. Valamint tudjuk hogy a savmaradék ionnak 18 elektronja van. Mivel a savmaradék ionok negatívak tudjuk hogy több elektronjuk van mint az elemi formájuknak. Mivel 1 protont adott le egyszeres a töltése. Tehát ha levonunk az elektronjaikból egyet, akkor megkapjuk hogy hány elektronja van semleges formában. Melyik az az elem aminek 17 elektronja van?
2. Öt atommagja van és a kötő és nem kötő elektronpárok összege négy, szorzata nulla.
Őszintén szólva erről nekem sincs ötletem. Öt atommagja van tehát öt atomos molekula. Mivel az elektronpárok összege 4, de a szorzata nulla, ezért vagy a kötő vagy a nem kötő elektron párok száma nulla. Mivel csak akkor lehet a szorzatuk is nulla. Mivel a nem kötő léktrónpárok nem kötnek ezért kizárólagosan csak kötő elektronpárok vannak benne. Tehát 5 atomos molekula 4 kötéssel. 4 kötés nem képes 5 atomot összetartani, meg nincs nagyon sok olyan anyag aminek nem maradna nem kötő elektronpárja 1 kötés kialakítása után. Ha megkapod a választ megköszönném ha leírnád. Én erősen tippelek arra hogy vagy rossz a feladat vagy a válasz hogy ilyen nincs.
3.Három atommaggal rendelkezik és benne a poláris kovalens kötéssel kapcsolódó atomok tömegaránya 1:8.
Itt a fontos infók az hogy kovalens kötési vannak és a tömegaránya. Ha egy tömegarány van megadva van egy trükk amit kilehet használni, bár nem mindig ennyire egyértelmű. A trükk az hogy elkezded növelni az egyik arányszámot amíg elnem éri egy atom molszámát, ebben az esetben ha megduplázzuk őket akkor 2:16 kapunk. 16 pont az oxigén moláris tömege és mivel, a víz alkot egy nagyon jellegzetes 3 atomos molekulát a H2O-t. Amiben a H tömegaránya 2. (tudom hogy ez a leírás nem volt túl érthető de ennél jobban nem tudom leírni ez a módszer csak úgy működik). Meg az 1:8 hoz tömegarány nagyon extrém különbség így ha ilyen nagy eltérések letsz akkor gyanakodhatsz hogy hidrogén lesz a dologban.
Ez eléggé alapul az alaptudásra. Annyit tudunk hogy poláris ami nem sokat segít, hogy piramisalakú és hogy 3:1 az anyagok mol aránya benne. A 3:1-t mondhatjuk úgy is hogy vann benne 3 rész valami és 1 rész más valami szóval összesen 4 valamint van. Tehát négy atomos molekula. És itt jön be a képbe a háttértudás, az ammónia megfelel a leírásnak. Ezzel az anyaggal szokták szemléltetni a piramis térszerkezetű anyagokat. De nem csak ez lehet helyes válasz hanem a PH3-is jó válasz.
Melyik az a kémiai részecske, amely semleges töltésű, egy atommaggal rendelkező részecskéje 30 elemi részecskét tartalmaz?
Az elemi részecske egy szűkebb halmaz (köznapi kémiában) csak a proton, neutron és elektron tartozik be. Így a kérdés átírható arra hogy: Melyik az a semleges atom amit összesen 30 elektron, proton és neutron épít fel.
Mivel könnyebb elemekben a neutronok és protonok aránya egyenlő, így tudjuk hogy ugyna annyi proton és neutron van az atommagban és ugyan annyi elektron van az elektronfelhőben mint proton az atommagban. Így 3 egynelő részre kell osztanunk a 30-t így kijön hogy 10 proton, 10 neutron és 10 elektron alkotja az atomot. Ami egy tökéletes egyezés a 10. elemmel a neonnal.
Tudom hogy ezek a magyarázatok nem túl követhetők. Ez egyrészt azért van mert ezek a feladatok nagyon alapoznak a lexikális tudásra. Így nehéz megmagyarázni valamit amit a feladat csak úgy elvár hogy tudod bármilyen rávezetés nélkül.
Még estleg annyiban tudna segíteni hogy megmondja ezekre mi a megoldás? Ilyen feladatokat még nem nagyon láttam ezért nehezemre esik őket megoldani:(
Kémiai részecskéket kell keresni, ezt az eredeti kérdésben említettem.
1.10 elektronnal és 11 protonnal és 4 atommaggal rendelkezik.
2. Semleges töltésű, egy atommagja van és az atomtörzs elektronjainak száma fele a vegyértékelektronszámnak.
3.Semleges töltésű, egy atommagja van két elektronhéjjal rendelkezik és 1 mólja 30x10^23 db vegyértékelektront tartalmaz.
4. Semleges töltésű, öt atommagja van és elektronszáma egyezik a vízmolekula elektronszámával.
5. Semleges töltésű, egy atommagja és 1 mólja 21x10^24db protont tartalmaz.
Nagyon szépen köszönöm (mégegyszer) a segítséget!!
1. Itt az okfejtés teljesen jó, kivéve az utolsó mondatot:
"Melyik az az elem aminek 17 elektronja van?"
Ez a kérdés teljesen hibás itt, mivel:
- A feladat leszögezte, hogy molekulától van szó, akkor több atomból fog állni. (Illetve vitatkozhatnánk arról, vannak-e egyatomos molekulák, de a második pont miatt egyértelműen nem erről van szó. És a klórnak sem egyatomos molekulái vannak.
- Te is leírtad, hogy hidrogéniont (protont) ad le. Akkor nem lehet egy atomról szó.
Kérdező! Olyan molekulát(!) keress, aminek 18 elektronja van, és vízben savként tud viselkedni (hdirgéniont tud leadni.)
2. Itt is helyes az okfejtés, ezért nem értem ezt:
"4 kötés nem képes 5 atomot összetartani, meg nincs nagyon sok olyan anyag aminek nem maradna nem kötő elektronpárja 1 kötés kialakítása után."
Már hogyne lenne képes? Pontosan négy kötés kell öt atom összetartásához! És van bőven közöttük olyan, aminek nincs nem-kötő elektronpárja!
3. Jó levezetés és megoldás.
4. Szintén jó levetezetés és megoldás.
Egyébként a 3. kérdésen kívül az összesnek több lehteséges megoldása van (ahogy a 4. írtad is). (Sőt, lehet, a 3.-nak is van más megoldása, bár én most nem tudnék mondani.) Nem írom le (egyelőre) ezeket, hogy a kérdező is gondolkozzon kicst.
Az utolsó kérdésre valóban a Ne-20 a triviális megoldás (valószínűleg erre gondolt a kérdés írója), de annak is lehet más megoldás, igaz, erősen instabil (pl. F-22).
Kérdező!
Javaslom az 1. válaszoló leírása (és az én pontosításaim) alapján próbálj meg magad példát találni az 1. és 2. kérdésnek megfelelő molekulára. Ha nem megy, szívesen segítek.
1. A protonok és elektronok számának különbségéből kiderül, hogy negatív töltésű részecskéről, azaz ionról van szó. Méghozzá összetett ionról, hiszen több atommaggal rendelkezik. Tehát egyszeresen pozitív töltésű, négyatomos összetett iont keresel, amiben összesen 11 proton van. Értelemszerűen így csak kis atomok jöhetnek szóba, így nincs olyan nagyon sok kombináció. (Nyilván olyan "alap" ionok között érdemes keresgélni, amit már tanultatok.)
2. "Semleges töltésű, egy atommagja van" - Ebből kiderül, hogy atomról van szó. Az atomtörzs az atommagot és a lezárt elektronpályákat jelenti (lényegében a vegyértékhéj nélküli atom). Tehát a kérdés: melyik atom esetében van az elektronok fele a vegyértékhéjon?
3. Szintén egy atomról van szó (a mondat első része alapján). Két elektronhéja van , és kit tudod számolni a megadott adat alapján, mennyi vegyértékelektronja van (1 mol = 6*10^23 db). Ez alapján már könnyedén kikereshető a periódusos rendszerből.
4. "Semleges töltésű, öt atommagja" - Tehát egy molekula.
"és elektronszáma egyezik a vízmolekula elektronszámával." Tehát olyan molekulát keresel, ami öt atomos, és ugyanannyi elektorn van benne, mint a vízmolekulában.
5. "Semleges töltésű, egy atommagja " - Tehát atom.
"1 mólja 21x10^24db protont tartalmaz." - A fent leírt módszerrel kiszámolod, mennyi proton tartalmaz 1 atom. Ez alapján ki tudod keresni a periódusos rendszerből.
@sadam87
Az egyesnél igazad van, elfelejtettem hogy molekulát kérdez.
A kettesnél meg újra átgondolásnál leesett, nem tudom miért nem jutott eszembe elsőnek.
Ez a HCl
Ez a CH4
Ez a H2O
Ez a NH3
5. Melyik az a kémiai részecske, amely semleges töltésű, egy atommaggal rendelkező részecskéje 30 elemi részecskét tartalmaz?
Ez a Ne
6. 10 elektronnal és 11 protonnal és 4 atommaggal rendelkezik.
Ez a H3O+
7. Semleges töltésű, egy atommagja van és az atomtörzs elektronjainak száma fele a vegyértékelektronszámnak.
Ez a Be
8.Semleges töltésű, egy atommagja van két elektronhéjjal rendelkezik és 1 mólja 30×10^23 db vegyértékelektront tartalmaz.
Ez a B
9. Semleges töltésű, öt atommagja van és elektronszáma egyezik a vízmolekula elektronszámával.
Ez a CH4
10. Semleges töltésű, egy atommagja és 1 mólja 21x10^24db protont tartalmaz.
Ez a Br
Ezek a pontos megoldások, remélem helyesen számoltam ki az összeset
Ha már beírtad a válaszokat (amit én direkt nem), akkor pár alternatív válaszlehetőség.
1. H2S, HOF
2. SiH4, NH4+
4. Az 1. válaszoló által említett PH3, vagy PCl3
5. Írtam másik példát.
Valamint:
8. Nem, ez a N, mivel a megadott szám a vegyértékelektronokra vonatkozott.
Jogos akkor azt az egyet rosszul írtam, köszi hogy kijavítottál.
A többi vélhetően azok amiket írtam, mert amiket te azok egy fokkal bonyolultabbak, de nyilván azok is jók
Töltéssel rendelkezik, öt atommagja van és elektronszáma egyezik a vízmolekula elektronszámával
Akkor ez az NH4+
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!