Mi köti össze a gejzírt és a covid fertőzés diagnosztikáját?
#1 Igen, ez egy találós kérdés. És itt konkrétan a diagnosztikára vagyok kíváncsi, tehát a polimeráz lánc reakcióval kapcsolatos eljárásokból kell kiindulni.
#2 Nem rossz válasz, de nem talált :D
Mindkettő ciklikus? Mindkettőbwn fontos szerepet játszik a hőmérséklet változás? Mindkettőhöz kell víz?
Elég sok párhuzamot lehet vonni a kettő között, így nehéz lesz kitalálni, te pont melyikre gondoltál...
A covid fertőzés kimutatására a PCR rekombináns nukleinsav technikát alkalmazzák.
Ez a PCR eljárás pedig 20-30 egymást követő ciklusból áll és minden ciklus három lépésből: denaturálás, visszacsatolás, meghosszabbítás.
A PCR eljárás úgy működik, hogy veszünk egy DNS-templátot, a két végéhez hozzákapcsoljuk a primereket, majd szükségünk van egy DNS-polimeráz enzimre amely majd a DNS szál szintetizálásában játszik szerepet.
Na és amikor feltalálták a PCR technikát akkor eredetileg nem hőálló DNS-polimeráz enzimet használtak és a denaturálási szakaszban amikor 96 fokra hevítették a DNS szálakat a szétválasztáshoz, akkor ezek a polimeráz enzimek elbomlottak mert nem bírták ki a magas hőmérsékletet, emiatt pedig minden egyes hevítés után ki kellett cserélni őket amely rengeteg időt és enzimet emésztett fel.
Emiatt újonnan kitaláltak egy olyan módszert, hogy a 110 Celsius fokos gejzírekben élő mikroorganizmusoknak a DNS polimeráz enzimjét fogják felhasználni ebben a folyamatban amely hőállósága miatt már kibírja a denaturálási szakaszban történő hevítést és így nem kell őket cserélgetni, ergo gyorsabb és hatékonyabban kivitelezhető a PCR eljárás.
Na én erre gondoltam. De nem voltak rosszak amiket írtatok egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!