Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Elektrosztatikus töltődés...

Elektrosztatikus töltődés esetén mitől függ, hogy az összedörzsölt tárgyak közül melyik lesz negatív töltésű?

Figyelt kérdés
Tehát ha mondjuk a fésűt megdörzsölöm, akkor miért pont a fésű lesz negatív töltöttségű? Van valami összefüggés a vezetési vagy szigetelési képesség és a töltöttség között?

2022. dec. 6. 20:33
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez nem annyira ismert. Nekünk 3 év Fizika BSc alatt nem tanították meg. Annyit mondtak, higy a tag aki feltalálta a jelenséget, összesörzsölt minden vackot amit talált így megvan hogy mi mivel összedörzsölve mi lesz, de hogy pontosan miért az szerintem nem. De lehet hogy tevedek es vettuk, csak regen volt mar.
2022. dec. 6. 22:48
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez ma már annyira nem érdekel senkit, szerintem, hogy ezt kutassák.

De amúgy az anyagoktól függ. A foncsorozott bőrrel dörzsölt üveg töltését vették pozitívnak, a szőrmével dörzsölt ebonitgyanta töltését meg negatívnak. Önkényesen. A dörzsölő anyag is lényeges, mert például a gyapjúval dörzsölt üveg pont ellenkezőleg, negatív töltésű lesz. A dörzsölésnél általában a két anyagon ellenkező nemű töltések jelentkeznek, abszolút értékre nézve egyenlő mennyiségben.

A műegyetemen az öt éves villamosmérnöki képzésen ennyi mindenképpen volt.

2022. dec. 7. 00:18
 3/6 krwkco ***** válasza:
100%

Érdekes kérdés. Rákerestem.

A kisérleti megközelítésben odáig jutottak, hogy az ilyen szempontból aktív anyagokat sorba rendezték. Triboelektromos sor. A sorban távolabbiaknál hatékonyabb a töltésszétválasztás és a lista + vége felé levő lesz a pozitív és a másik a negatív töltésű.

Pl. [link]

A jelenség fizikai okáról annyit lehet tudni, hogy a dörzsölésben a különböző anyagok felületének érintkezésbe hozása a lényeg. Nem a mozgás. És a feltöltődést az elektronok kilépési munkájában levő különbségek okozzák.

[link]

[link] Kontaktelektromosság

2022. dec. 7. 06:21
 4/6 Tom Benko ***** válasza:
Na, ez egy jó kutatási téma akkor.
2022. dec. 7. 17:18
 5/6 A kérdező kommentje:
A kérdést a 8-os gyermekem tette fel nekem. :)
2022. dec. 7. 17:34
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Fémekre van szabály, ott nem is kell dörzsölni, csak összeérinteni. Ott kontaktpotenciál a neve. Más anyagokra csak tapasztalatból. Nincs rá szabály. Illetve biztosan van, de nem tudjuk.
2022. dec. 26. 22:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!