Egy autó körpályán változatlan sebességgel halad, és 2 kört 40 másodperc alatt tesz meg. Mekkora a fordulatszáma?
Figyelt kérdés
Odáig eljutottam, hogy a kiszámítás 1/T, de sajnos nem értem.2022. nov. 23. 14:30
1/3 anonim válasza:
Ha egyesben akkor nagyon magas, ha 6osban akkor meg alacsony . Erre kivancsi vagyok
2/3 krwkco válasza:
Forgó vagy körpályán mozgó test esetében a fordulatszám 1/s mértékegységben azt mutatja, hogy a test hány kört tesz meg 1 másodperc alatt. Ez lehet 1-nél kisebb törtrész is. Vagy választhatunk 1/perc mértékegységet.
3/3 anonim válasza:
2 kört, ami 720°-nak felel meg, 40 másodperc alatt teszi meg az autó. Ez azt jelenti, hogy 40 másodperc alatt 720°-ot fordul el, azaz 4*pi-t, hiszen 1 kör 360°, ami radiánban 2*pi-nek felel meg. Ebből a szögsebességet (ω, [w]=(radián)/s=1/s) ki tudjuk számolni, mivel az az egységnyi idő alatti szögelfordulás, vagyis: ω=φ/t (φ (fí): szögelfordulás, [φ]= radián). Ezután a szögsebességre felírva egy másik képletet a ω=2*pi*f egyenlethez jutunk, amit a fordulatszámra rendezve ki is tudsz számolni, mert már minden adott. Amennyiben jól számoltam, a fordulatszáma 0,05 1/s lesz ez esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!