Miért rossz a házi feladat?
Miért? Rossz? Szerintem ez nem fekete-fehér kérdés.
Készségtárgyakat (mint a matek és a nyelvek) 45 perces órák alatt, 25-30 fős osztályokban nem lehet elsajátítani, de még 15 fős csoportban sem. Ezeket legalább ennyit kell tanórán kívül is gyakorolni ahhoz, hogy valóban készség szinten sajátítsa el a diák. És mivel a diákok többsége magától nem fog leülni matekot vagy nyelvet gyakorolni, így a házi feladat ebben az esetben nagyon is szükséges. Ha még ennyit sem gyakorolnának, még csapnivalóbb lenne a nyelvtudásuk.
A nem készségtárgyakból, mint pl. történelem, földrajz, biológia, etika, hittan, stb, a házi feladat teljesen felesleges, mert annak semmi értelme, hogy a gyerek másolja le a füzetébe a töritanár által küldött ppt-t, vagy készítsen kiselőadást a földigilisztákról, amit úgyis copy-paste-tel old meg a gyerek a Wikipédiáról. És amíg ilyen felesleges dolgokkal kénytelen foglalkozni, addig is ül az asztalnál, mintha délelőtt nem ült volna már eleget, ahelyett, hogy sportolna valamit. Persze, ha mozgás helyett tiktokozna csak, akkor inkább legyen házija, mert annak még mindig több haszna van, mint a telefonnyomkodásnak és -bámulásnak 10 centiről.
"Miért rossz a házi feladat?"
A házifeladat nem feltétlenül rossz.
Lehetőséget ad az órákon elsajátított anyag önálló alkalmazására és a megértés ellenőrzésére. (Persze, ha ez az órán nem sikerült, akkor a házifeladat gyötrelmes.)
Rászoktat a helyes időbeosztásra és a felelősségtudatra. (Ennek ellenére én is számtalanszor a szünetben írtam meg.)
Vagy hogy egy gyakorlati példát is mondjak: Ha 1-es olyan házifeladatot kapott volna, hogy írja meg a véleményet egy kérdésről és használjon a mondanivalója tagolására bekezdéseket, akkor nem lenne ilyen fárasztó olvasni a kommentjét. :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!